fbpx

Vijesti:

20. studenoga 2020.

Izmjenama Ovršnog zakona, ovršeni i blokirani građani opet će ostati kratkih rukava

Zagreb, 20. studenog 2020. – Saborski zastupnici Mosta Božo Petrov i Zvonimir Troskot na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuli su kako su vladine izmjene ovršnog zakona kozmetičke, pa će ovršeni i blokirani još jednom ostati kratkih rukava.

Troskot je istaknuo kako je Vlada na jučerašnjoj sjednici u sabor uputila izmjene Ovršnog zakona koje najavljuju tjednima i o tom zakonu govore kao o velikoj reformi ovršnog sustava kojom će se dodatno zaštiti ovršenike.

„U stvari, tim izmjenama se pod krinkom „pomoći i zaštite dostojanstva ovršenika“, na svaki način želi sačuvati javne bilježnike u sustavu ovrha. I to se vidi iz novih zakonskih odredbi kojima se uvode dva različita ovršna režima ovisno o tome je li prebivalište ili sjedište dužnika u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Tako bi prema prijedlogu Vlade i ministra Malenice, ovrhe protiv ovršenika u Hrvatskoj trebali provoditi javni bilježnici, a ovrhe protiv osoba izvan Hrvatske i stranaca provodili bi sudovi. A sve se to događa zbog odluka suda EU koji ne dozvoljava provođenje ovrha na temelju javnobilježničkih rješenja u drugim državama članicama. Ne možemo prihvatiti da se hrvatske građana koji žive u Hrvatskoj tretira različito od stranaca i onih koji žive izvan hrvatske, da naši građani ovdje budu u nepovoljnijem režimu, da su naši ovršenici građani drugog reda. A smatramo ovakav prijedlog i duboko neustavnim, diskriminatornim i degradirajućim za sve hrvatske građane koji žive u Hrvatskoj“, rekao je Troskot.

Petrov je upozorio i na nedorečenost zakonskih izmjena iz kojih nije moguće vidjeti sve detalje kako bi u budućnosti trebao izgledati ovršni postupak.

„Opet se niz pitanja prepušta urediti podzakonskim aktima na koje sabor nema nikakav utjecaj. Tako da sve navode iz prijedloga izmjena o navodnom pojeftinjenju ovršnog postupka smatramo paušalnim, a postoje naznake da će ovršni postupci postati duži i skuplji za ovršenike. Znači, sve ove odredbe o novim opomenama i prigovorima samo će rastegnuti ovršni postupak i poskupjeti ga. A probleme s pouzdanom dostavom, tako da svatko bude upoznat s prijetećom ovrhom, ovaj zakon sigurno neće riješiti. Na kraju, htjeli bismo samo ponoviti naš prijedlog, ono za što se mi zalažemo je da se ovrhe vrate na sudove, sve ovrhe, i da se istovremeno napravi efikasan sustav elektroničkih ovrha kojim će se postići da se ne opterete sudovi te da ovrha postane bitno jeftinija za ovršenike, a ne da troškovi ovrhe uvelike nadmašuju glavnicu duga“, rekao je Petrov.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj