fbpx

Vijesti:

Bulj i Selak
11. prosinca 2020.

Zbog novog prijedloga Zakona o sjemenju u praksi će izumrijeti domaće autohtono sjeme i Kluba Mosta tome će se usprotiviti

Zagreb, 11. prosinca 2020. – Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru saborski zastupnici kluba Mosta Miro Bulj i Marija Selak Raspudić izložili su zašto novi prijedlog Zakona o sjemenju, sadnom materijalu i priznavanju sorti uništava domaću i ekološku proizvodnju, obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

“Ovaj zakon donosi nova ograničenja proizvođačima koji na svojim gospodarstvima koriste domaće sjeme i zakon ne uvažava praksu ekološke proizvodnje. Dok se svuda štite domaće sorte, dok je ekološka proizvodnja najcjenjenija, Hrvatska želi ograničiti posljednju realnu mogućnost uzgoja autohtnog sjemena. Prisjetimo se vremena bez “plastičnog” povrća, bez GMO-a, okusa koje su mnogi zaboravili. Sada će mogućnost da takvo povrće imamo biti još manja. Zato se zalažemo da se očuva biljna genska raznolikost i proizvođačima osigura temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena.”, rekao je Bulj.

Bulj je istaknuo da će ovaj prijedlog zakona uništiti OPG-ove jer uvodi termin “sjeme s obiteljskog gospodarstva” definiran kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe koje je zabranjeno stavljati na tržište.

“Ovaj prijedlog restritivniji je od europske regulacije koja ide isključivo prema komercijalnoj proizvodnji sjemena, a kod nas to obuhvaća i sjeme s obiteljskog gospodarstva. Sjeme se proizvodi na svega 400 hektara, a od 986 subjekata upisanih u rasadnih dobavljača, samo je 188 prijavilo proizvodnju a ostali se bave uvozom. Posebno je deficitarna proizvodnja sjemena povrća, a Hrvatska godišnje  uvozi 900 tona sjemena. Ovakva ovisnost o uvozu bit će još veća kad se malim proizvođačima uvedu dodatna ograničenja”, rekao je Bulj.

Zastupnica Selak Raspudić naglasila je kako je posebno sporan članak 16. sadašnjeg prijedloga zakona jer pravo korištenja vlastitog sjemena proizvođačima garantira i UN-ova Deklaracija o pravima seljaka koja uopće nije prevedena niti implementirana u Hrvatsku.

Brojni OPG-ovi ovim su zakonom ugroženi, osobito u kriznim vremenima. Hrvatska je upisala samo 27 čuvanih sorti, a europske direktive odnose se isključivo na komercijalnu proizvodnju sjemena. U Hrvatskoj nije razvijena Nacionalna strategija koja bi se bavila ovom problematikom, ekološka proizvodnja sjemena ne postoji, a Banke biljnih gena nedostupne su prosječnom korisniku. Ekološka proizvodnja oslanja se na entuzijazam pojedinaca, a nema ozbiljnu institucionalnu potporu. Naš politički cilj treba biti olakšavanje proizvodnje ekološke hrane, počevši od sjemena, te stoga u pitanjima koja otvara ovaj zakon treba poslušati primjedbe Nevladinih organizacija koje se bave ekološkim uzgojem, a koje upozoravaju na opasan presedan koji uvodi ovaj zakon i koji će u praksi rezultirati time da će domaće autohtono sjeme izumrijeti. Klub zastupnika Mosta oštro će se usprotiviti takvim pokušajima”, istaknula je Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj