fbpx
5. lipnja 2022.

Grmoja opleo po Puljku: ‘Nije dovoljno koristiti samo parole oko podjele…’

Splitski Mostovci uz podršku saborskog zastupnika Nikole Grmoje održali su subotu konferenciju za medije na kojoj su prezentirali lokaciju za društvene i javne sadržaje na Brdima, povodom upita građana za rješavanje problema nedostatka parkirališta i dječjeg parka.

Kandidat za gradonačelnika Josip Markotić na početku je istaknuo da su im se prije dva mjeseca javili građani s područja Brda i zamolili da se angažiraju i pomognu jer nedostaje parkirališta i prostora za igru djece i druženja odraslih. Zbog automobila parkiranih po cesti i nogostupu ugrožena je sigurnost pješaka, pogotovo djece.

– Kad kažemo nije svejedno, mislimo to da nama nije svejedno kako ova lokacija na koju smo vas pozvali izgleda danas. Nije nam bilo svejedno kad smo saznali da nedostaju osnovni sadržaji za kvalitetniji život građana. To je razlog zašto smo pristupili pronalasku rješenja kojeg ćemo vam danas predstaviti – naveo je Markotić i prepustio riječ kolegici Ivani Ljulj-Cvitanić.

Ona je podsjetila da su na Gradskom vijeću inzistirali na stalnoj raspravi o planu daljnjeg rješavanja prometa u mirovanju te da su podršku uvjetovali većim ulaganjima u zapuštene dijelove grada. Istaknula je da na tim postavkama ostaju i dalje, te da na predmetnoj lokaciji planiraju osigurati prostor za društvene i javne sadržaje.

– Radi se o zemljištima ukupne površine 2.042 kvadrata u vlasništvu Grada. Osim identifikacije čestica i uvida u zemljišnoknjižno stanje, izradili smo lokacijsku informaciju te utvrdili da su te katastarske čestice položene u mješovitoj, pretežito stambenoj zoni. U pogledu urbanih pravila, utvrdili smo da se te katastarske čestice nalaze u konsolidiranom području 2.5 – uređivanje i urbana obnova pretežito izgrađenih prostora mješovite gradnje.

U konsolidiranim područjima potreban je visok stupanj kontrole, što znači male mogućnosti promjena, odnosno intervencija usmjerenih ka održavanju, dovršavanju i

dopunjavanju pretežito javnim sadržajima i prostorima – stručno je objasnila Ljulj Cvitanić.

Navodi da su mogući sadržaji koji prate stanovanje te poslovni sadržaji koji ne ometaju stanovanje na način da stvaraju buku i prašinu, zagađuju zrak i tlo iznad dopuštenih vrijednosti ili zahtijevaju teški transport. Mogu se graditi građevine javne i društvene namjene, među ostalim, predškolske ustanove, javne garaže, športske i rekreacijske površine i igrališta te javne i zaštitne zelene površine.

– Ako nas građani izaberu organizirat ćemo Zbor građana na temu uređenja gradskog kotara Brda i upitati ih koji od mogućih sadržaja hoće na ovom prostoru. Zatim ćemo učiniti sve da se taj sadržaj uvrsti u proračun i realizira u najkraćem mogućem roku.

To znači da će građani dobiti željene sadržaje ako izaberu marljive i uporne ljude kojima je stalo da se problemi riješe i koji znaju kako ih riješiti. Prema tome, odlučno je tko će i na koji način predstavljati interese građana i zato ih pozivamo da izlaskom na izbore daju podršku nama i pokažu da ni njima nije svejedno. Da su uočili razlike između ozbiljnog rada naspram pukih obećanja – za kraj ističe Ivana Ljulj-Cvitanić.

Nikola Grmoja pružio je podršku splitskoj ekipi i istaknuo da su vrhunska ekipa jer su pokazali, ne samo da imaju ono što kronično nedostaje hrvatskoj političkoj sceni a to je poštenje, jer su se odrekli svih pozicija koje su mogli imati na temelju sudjelovanja u vlasti, već i konkretne politike.

– Nije dovoljno koristiti samo parole na podjelu na novu i staru politiku kao što koristi bivši gradonačelnik Puljak, mi smo predstavnici nove politike, nekompromitirane politike za razliku od Hdz-a i Keruma, ali splitska ekipa je predstavnik konkretne politike, politike koja nudi konkretna rješenja, to su pokazali kroz svoj rad u Gradskom vijeću i ovo što oni nude nisu neka predizborna obećanja – ustvrdio je.

Za kraj je pozvao građane da pogledaju tko je što radio u proteklom razdoblju i naveo da im onda neće biti teško birati na predstojećim izborima.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj