fbpx

Vijesti:

30. kolovoza 2023.

Miletić: Uništava li se hrvatsko peradarstvo?!

Saborski zastupnik Marin Miletić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru upitao je uništava li se hrvatsko peradarstvo, a potaknut slučajem na našoj najvećoj farmi gdje je usmrćeno 52 000 kokoši, te ukazao na pravila testiranja peradi na bolesti i sumnju hrvatskih uzgajivača da su u pozadini interesi vezani za uvozne lobije i velike „igrače“ koji pripremaju otvaranje farmi u Hrvatskoj.

„Treba se pridržavati zakona koji i treba vrijediti jednako za sve i tako otkloniti svaku sumnju na pogodovanja pojedincima. EU Uredba jasno kaže da jednom godišnje dolazi inspektor i uzima uzorke, te ih šalje u laboratorij, a farmeri pak svakih petnaest tjedana sami uzimaju uzorke i šalju ih ispitivanje. Očito je tako u ostalim državama EU, ali u Hrvatskoj se neke farmere svakih osam tjedana kontrolira i ne uzima se svima jednak broj uzoraka za ispitivanje. S druge strane, dok države EU ograničavaju broj farmi peradi i ide se na onoliko koliko je potrebno za određenu zemlju, jer je uzgoj pilića ekološki najproblematičniji, a mi iako smo u ovom segmentu samodostatni, dajemo dvojici ukrajinskih tajkuna da na području Banovine otvaraju ogromne farme. Plenkoviću očito nije dovoljno što štiti hrvatske tajkune i potiče korupciju, nego sad štiti i pomaže ukrajinskim tajkunima koji okreću stotine milijuna. Jedan ima 25 milijuna nesilica u Ukrajini i pitam hrvatsku Vladu koliko smo uvezli ukrajinskih jaja zadnjih mjeseci, umjesto da štitimo svoju proizvodnju i kupujemo naše proizvode. Drugi je milijarder zaradio svoje bogatstvo na piletini, a žive u Londonu i Parizu, a tvrtke imaju na Cipru. Takvima Plenković pomaže i daje da otvaraju poslove na području Banovine“, rekao je Miletić.

Istaknuo je kako je ova tema o proizvodnji i uvozu jako važna osobito u kontekstu da je cijena hrane narasla četrdeset posto, značajan iznos plaće građana odlazi na hranu, inflacija je velika, a Hrvatska kao duboko koruptivna i nesređena država, idealna je za one koji to koriste i „love u mutnom“.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj