fbpx

Vijesti:

28. kolovoza 2024.

Most je jedini upozoravao i zalagao se za slobodu govora dok je i u Hrvatskoj vladala cenzura

Nakon priznanja Marka Zuckerberga kako je za vrijeme trajanja pandemije, Facebook pod pritiskom Bijele kuće i administracije Joea Bidena cenzurirao sadržaj vezan za korona virus, Most ističe kako je u Hrvatskoj takvu cenzuru provodio Faktograf, na što je Most konstantno upozoravao i jedini se zalagao za slobodu, uključujući slobodu govora kao jedan od ključnih stupova modernog demokratskog drustva.
U Mostu ističu kako je u kontekstu Zuckerbergova priznanja za naš prostor važna činjenica da je postupak tzv. fact checkinga provodio notorni Faktograf, partner Zuckerbergove platforme Meta u Republici Hrvatskoj.
“Za vrijeme pandemije koronavirusa, Faktograf je aktivno sudjelovao u zatiranju rasprave o samoj pandemiji te posljedicama mjera za borbu protiv pandemije. U više navrata Faktograf je označavao lažnim i smanjivao doseg objava nekolicine renomiranih hrvatskih znanstvenika čiji je stav bio suprotan srednjestrujaškom narativu. Tako je sam proces fact checking postao de facto eufemizam za cenzuru neistomišljenika. A podsjetimo da je Faktograf za svoj budući rad u području provjere istinitosti primio sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za čiju je provedbu u toj domeni zaduženo i Ministarstvo kulture i medija na čelu s Ninom Obuljen-Koržinek. Stoga, želimo odgovor u kojoj je mjeri Faktograf radio u dobroj vjeri, a koliko je aktivno provodio politiku ciljane cenzure”, ističe Most, koji je pokrenuo i referendum protiv covid potvrda, koji je Ustavni sud ukinuo, a Mostov Miro Bulj je jedini odbio uvesti covid potvrde u grad Sinj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj