fbpx

Vijesti:

3. kolovoza 2016.

Most pozdravlja odluku njemačkog pravosuđa i osuđuje sve zločine totalitarnih režima

Most nezavisnih lista pozdravlja postupanje njemačkog pravosuđa u predmetu Perković i Mustač. Ne prejudicirajući pravomoćnost ishoda, držimo potrebnim istaknuti žalosnu činjenicu da Republika Hrvatska nije našla potrebe, volje ni načina da se zločini počinjeni za vrijeme svih totalitarnih režima kažnjavaju, već je u pojedinim trenucima svog postojanja čak nastojala sabotirati istrage ili postupanja s ciljem otkrivanja ili kažnjavanja počinitelja okrutnih zločina počinjenih samo s ciljem obrane tih diktatura.

perkovic_mustac
foto: cropix/pool

Most drži shodnim istaknuti da su na prostoru današnje Republike Hrvatske totalitarni i autoritarni režimi XX. stoljeća (diktatura dinastije Karađorđević, Nezavisna država Hrvatska Ante Pavelića i komunistička Jugoslavija Josipa Broza) nanijeli nemjerljivu štetu ograničavajući razvoj slobode čovjeka, slobode duhovnih i materijalnih dobara i stvaranja demokratskog ozračja kao temelja kvalitetnog razvoja društva.

Proces suočavanja s prošlošću težak je i spor, ali je jedini proces koji donosi pomirbu i mir. Most drži da će nove, mlade generacije smoći snage nadvladati teške povijesne greške i krenuti stvarati bolju budućnost za građane Republike Hrvatske, držeći se pri tome jasne poruke da zločin ne može biti počinjen kao opravdanje za neki viši cilj ili navodno društveno dobro, isto kao što ni dobro ne smije biti zloupotrebljeno za interese neke grupacije.

Pozivam sve političke aktere u Republici Hrvatskoj da se jasno ograde od svih totalitarnih zločina, ideologija i kadrova koji su u njima sudjelovali.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj