fbpx

Vijesti:

8. rujna 2016.

Podolnjak: Moguće je provesti postupak donošenja navedenih zakona u roku od 30 dana

1000

ZABORAVILI SU DA SU SAMI NA ISTI NAČIN DONOSILI ODLUKE

Zahtjev Mosta nezavisnih lista da se nakon konstituiranja Hrvatskog sabora, a prije formiranja vlade, donesu određeni zakoni najinovativniji je dio postizborne strategije. Cilj te strategije je da se hrvatskim građanima i glasačima Mosta zajamči da će naša značajna prijeizborna obećanja biti provedena u vrlo kratkom razdoblju od 30 dana ili zastupnici Mosta neće dati povjerenje nijednoj vladi.

Ona politička opcija koja želi potporu Mostovih zastupnika u formiranju parlamentarne većine, a koja će dati povjerenje novoj vladi, morat će prethodno prihvatiti zakone koji će propisati demokratizaciju izbornog sustava, ukidanje zastupničkih naknada nakon isteka mandata, smanjiti financiranje političkih stranaka, izmjeniti Ovršni zakon na način koji će omogućiti ovršenicima koji imaju jedinu nekretninu da ne završe na ulici, smanjiti mjesečnu pristojbu HRT na 65 kn i onemogućiti ovrhe za RTV pristojbu od strane javnih bilježnika i odvjetnika te proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Ustavnopravno i politički moguće je provesti postupak donošenja navedenih zakona i drugih propisa u roku od 30 dana, a prije formiranja vlade, i ne stoje prigovori istaknuti od pojedinih političkih stranaka da bi Mostovi uvjeti pretvorili parlamentarnu demokraciju u karikaturu i da je neprihvatljivo izglasavati u Saboru zakone prije sastavljanja vlade.

Želimo podsjetiti hrvatsku javnost da je prije pet godina, nakon konstituiranja Hrvatskog sabora dana 22. prosinca 2011., tadašnja Kukuriku koalicija u jednom danu, na 2. izvanrednoj sjednici, donijela devet zakona, koji su istoga dana uvršteni u dnevni red, o njima je provedena rasprava u radnim tijelima i na plenarnoj sjednici i na kraju su izglasani po hitnom postupku, a tek je sljedećeg dana, 23. prosinca, izglasano povjerenje novoj Vladi. Radilo se o važnim zakonima ili njihovim izmjenama, između ostalih,  Zakona o vladi, Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, Zakona o lokalnoj samoupravi, Ovršnog zakona itd.

U donošenju tih zakona nije traženo mišljenje tadašnje „tehničke“ vlade, nije proveden postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, doneseni su po hitnom postupku, nije se u postupku pitalo za mišljenje jedinice lokalne samouprave, jer je to tada odgovaralo koaliciji SDP-a i njegovih partnera. Sada kada Most predlaže sličnu proceduru – donošenje zakona po hitnom postupku u roku od 30 dana – iste stranke ali pet godina kasnije ističu upravo te prigovore i proceduralne prepreke, zaboravljajući da su same na isti način donosile zakone. To ukazuje da i dalje postoji nespremnost velikih stranaka na ključne promjene u gospodarskom i političkom sustavu, koje su očite već na prvom koraku.

Prof. dr.sc. Robert Podolnjak – MOST NEZAVISNIH LISTA


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj