fbpx

Vijesti:

11. listopada 2016.

Kovačić: “Želimo spriječiti zapošljavanja po babi, stričevima i po političkoj podobnosti.”

kovacic2-110216

 

U jučerašnjoj Temi dana na HRT-u sudjelovali mostovac Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Tema dana bila je mostov prijedlog izmjena zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema kojem bi se budžet za plaće smanjio sa 20% na 15%. Izmjena tog zakona dio je dogovora u pregovorima Mosta i HDZ-a i bit će na dnevnom redu sjednice Sabora idući tjedan. Zakon bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2018. godine.

Gradonačelnik Vukovara, gospodin Penava, rekao je kako promjena zakona ništa neće donijeti ukoliko pristup problemu ne bude sveobuhvatan. Gradonačelnik Rijeke odmah se usprotivio smanjenju od 5%.

Mostovac Ivan Kovačić kaže da je to jedan potez koji i ne bi trebao biti u Temi dana jer misli da će se većina gradova i općina prilagoditi ovom sustavu jer 50 posto gradova i općina već je ispod 15%, a ispod 20% su skoro 3/4 gradova i općina, tako da je ostala samo 1/4 kojoj bi trebalo pomoći da se prilagode tom načinu financiranja. Dodao je i kako postoje iznimke poput grada Vukovara koje moguće neće moći ući u takav sustav financiranja, te kako smatraju da Vukovaru, kao i ostalim ratom oštećenim područjima, država treba pomoći u svemu, a ne samo u ovome, posebno u stvarima vezanim za razvojne projekte. Rekao je kako razvojnim projektima žele osloboditi financijska sredstva u lokalnim sredinama. Također, žele osigurati da jedinice lokalne samouprave koje još nemaju pripremljene projekte imaju u proračunu osigurana sredstva, kao i prisiliti načelnike, gradonačelnike i župane na to da nema više zapošljavanja niti po babi, stričevima, niti po političkoj podobnosti.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj