fbpx

Vijesti:

11. listopada 2016.

Miro Šimić: Most želi zaštititi ljude s jednom nekretninom da ne ostanu bez krova nad glavom

most_ured24-270915

Jučer je kod Ivana Pandžića u studiju 24 sata gostovao mostovac Miro Šimić. Prvo je bilo pitanje zastupničkih paušala, na što je Šimić rekao kako je Mostova ideja bila da se plaće u saboru obračunavaju ovisno o dolasku ili nedolasku na sjednice jer imaju visoke plaće, a neki zastupnici ne rade svoj posao. Rekao je i kako javnost ima pravo biti ljuta iako zastupnici imaju svoj redovan rad od srijede do petka, a imaju i terenski rad u ponedjeljak i utorak, te kako hrvatska nije jedina u kojoj zastupnici primaju paušal. Ipak, rekao je kako on to neće braniti, i kako se i sam zalagao za ukidanje paušala. Na temu izglasavanja Mostovih jamstava poput gospodarskog pojasa i smanjenja RTV pristojbe Šimić je rekao da Most želi utvrditi dan do kojeg će se ti zakoni raspraviti. Ipak, bude li komplikacija, izglasati će vladu jer ne žele maltretirati javnost, rekao je Šimić. Rekao je kako Mostove točke idu po hitnom postupku, i kako im sad govore da ucjenjuju, a kad kažu da neće blokirati izglasavanje vlade, onda kažu da Most popušta.

Na pitanje kako će zaštiti čovjeka koji ima jedini stan, a ne plaća kredit da ne završi na ulici Šimić je rekao da Most želi zaštiti ljude s jednom nekretninom da ne ostanu bez krova nad glavom. „Takvim obiteljima, kojih u Hrvatskoj još uvijek nema puno, možemo reći da će imati stambeni prostor. Država im može dati stan u najam ili iznajmiti stan od privatnog najmodavca. Sve će biti povezano s Ministarstvom socijalne skrbi. Imat ćete pravo tamo živjeti sve dok ne budete ponovno u mogućnosti plaćati kredit.“

Objasnio je i kako Most od iduće godine planira usvojiti zakon o reformi lokalne samouprave, te kako moraju natjerati jedinice lokalne samouprave da počnu drukčije razmišljati. Na pitanje o poreznoj reformi odgovorio je kako se program još pregovara, ali ono što može reći je da će to biti kombinacija programa HDZ-a i Mosta i da su napravili zajednički dokument koji se sada brusi. „Ne mogu vam reći možemo li računati na 3750 neoporezivih kuna, ali vjerujem da će doći do poreznog rasterećenja građana.“ – rekao je Šimić.

O sastavljanju vlade Šimić je rekao kako misli da bi se to moglo dogoditi idući tjedan, a što se tiče Mostovih ministara, većina se dosadašnjih iskazala svojim radom. Vlada je zamišljena da njen podpredsjednik bude ministar uprave i tu je Mostu važno da bude njihov politički predstavnik. S obzirom da je dosadašnja ministrica Jurlina Alibegović nestranačka, rekao je kako bi im na toj poziciji ipak bolje odgovarao Ivan Kovačić. Šimić kaže kako je siguran da Kovačić ima taj politički kapacitet.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj