fbpx

Vijesti:

21. listopada 2016.

Strenja Linić: Pacijenti – oni koji koriste zdr. zaštitu su najvažniji

Zagreb, 111215. Sjediste MOSTa, Smiciklasova 19. Na fotografiji: Ines Strenja Linic. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo dr.sc. Ines Strenja Linić gostovala je u emisiji Otvoreno na Hrvatskoj radioteleviziji. Tema razgovora bila je promjena koja nas očekuje u zdravstvu, a raspravljali su i prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravlja, prim. dr. Siniša Varga, saborski zastupnik SDP-a i mr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Na pitanje kakvo je trenutno financijsko stanje u zdravstvu Ines Strenja Linić rekla je da nije dobro: „Naš zdravstveni sustav u koji je sanacijom ubačeno 3,2 milijarde kuna je ponovno u kolovozu ove godine u gubitku 3 i pol milijarde kuna. Ono što je ključno kako bismo spasili zdravstvo je poštivanje zakona. Država ne ispunjava sve svoje obveze i ne plaća ono što je prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju dužna.“

 

Osim toga, istaknula je kako danas svi koriste zdravstvenu zaštitu, ali samo 30 posto onih koji rade uzdržavaju taj sustav. Unatoč tome što se po glavi stanovnika izdvaja samo 700 eura smatra da je naš zdravstveni sustav za korisnike dobar, osobito kada se usporedi s listama čekanja i dostupnošću specijalista u nekim drugim zapadnim zemljama koje izdvajaju višestruko više za zdravstvo.

 

O egzodusu liječnika kaže da ne smijemo govoriti samo u kontekstu njihovih plaća jer je potrebno učiniti i puno više, osobito na definiranju njihovog statusa u društvu, donošenja vremensko kadrovskih normativa, uređenjem sustava specijalizacija i pripavničkog staža te omogućavanjem uvjeta za zasnivanje obitelji kao što su povoljniji stambeni krediti i druge povlastice za mlade obitelji.

„Mi se borimo da sustav kao takav postane održiv, a to se može postići racionalizacijom unutar bolničkog sustava i povećanjem broja zaposlenih u Hrvatskoj koji će uplaćivati zdravstveni doprinos.“ Rekla je i to kako u proračunu rezanja za zdravstvo neće biti.

„Mi moramo naći način da održimo sadašnju zdravstvenu zaštitu i pronaći sredstva da je sačuvamo kao i voditi brigu o tome čime raspolažemo, imati kontrolu da svi imaju jednaku zdravstvenu zaštitu. Pacijenti su jedini bitni jer su oni korisnici zdravstvene zaštite. Pitanje zdravstva je pitanje od nacionalnog interesa i stoga pozivam na konsensus svih političkih opcija jer samo zajednički možemo donijeti odluke koje će stabilizirati naš zdravstveni sustav“, zaključila je saborska zastupnica Mosta nezavsinih lista Ines Strenja Linić.

 

 

 

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj