fbpx

Vijesti:

25. srpnja 2017.

Prijedlozi vijećnika Mosta Splitsko-dalmatinske županije

viber-image-1024x688

MOST SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE ZA SUFINANCIRANJE UDŽBENIKA SVIH UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA, ZA VEĆA IZVAJANJA ZA VATROGASNU ZAJEDNICU I ZA VEĆI BROJ PREDSTAVNIKA LOKALNE SAMOUPRAVE PRI ODLUČIVANJU O KONCESIJAMA NA POMORSKO DOBRO

 

Klub vijećnika Mosta nezavisnih lista u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije predstavio je prijedloge o kojima će se raspravljati na prvoj radnoj sjednici. U njihovo ime govorili su predsjednik Kluba i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, potpredsjednik Skupštine i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić i vijećnik Ante Čikotić.

Prvi prijedlog je amandman kojim predlažu sufinanciranje udžbenika svim učenicima osnovnih škola, a ne samo učenicima prvog razreda. Drugi prijedlog vezan je za stručna tijela koja provode ocjenu ponude koncesije na pomorsko dobro, odnosno predlažu da se u tom tijelu nađe više predstavnika lokalne samouprave. Treći prijedlog su veća izdvajanja za vatrogasnu zajednicu.

„Postoji stručno tijelo koje ocjenjuje ponude za koncesiju Splitsko-dalmatinske županije, sastoji se od sedam članova, šest stalnih i jedan promjenjivi i taj jedan je predstavnik lokalne samouprave. Ovim amandmanom želimo u tom tijelu još dva predstavnika lokalne samouprave umjesto predstavnika županijske skupštine. To bi bio primjer decentralizacije upravljanja. Želimo da gradovi i općine imaju više predstavnika u tom stručnom tijelu, konkretno da budu tri . Time će sve biti transparentnije“, objasnio je Pranić.

Ante Čikotić istaknuo je dvije glavne poruke, a to su:  da regionalna razvojna agencija RERA bude u službi građana, posebno poljoprivrednika te potreba za dodatnim sufinanciranjem vatrogasne zajednice.

„Očekujem da RERA bude servis građanima i da se maksimalno angažira u administrativnim koracima i prijavi na mjeru 5.2. Podmjera 5.2 Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima. Administrativne barijere ne smiju biti prepreka u obnovi opožarenih poljoprivrednih područja. Županija treba imati jasnu viziju što s tim prostorom nakon požara, ima li je pokazat će se prilikom izrade proračuna,“ istaknuo je Čikotić.

 

Što se tiče prijedloga o financiranju vatrogasnih zajednica rekao je da traže posebnu točku dnevnog reda kako bi se raspravljalo o dodatnom sufinanciranju, da se stave na stol svi resursi i potrebe koje vatrogasna zajednica ima i nastavno na to da se napravi akcijski plan kako će se kroz sljedeća proračunska razdoblja pomoći na konkretan i mjerljiv način.

Miro Bulj govorio je o odluci o financiranju nabavke udžbenika za prve razrede osnovnih škola.

„Mi ćemo tražiti da imamo iste uvjete kao što ima Zagreb. Ne vidimo niti jedan razlog zbog kojeg se ne bismo mogli izboriti za to da i naša djeca u Splitsko-dalmatinskoj županiji imaju besplatne udžbenike znajući da smo u svim segmentima puno siromašniji od Zagreba. To je ono što tražimo i ono najmanje što možemo učiniti jer sva djeca trebaju imati ista prava. Dat ćemo amandman da se to promijeni, da sufinanciranje ne bude samo za prve razrede osnovnih škola nego za sve. Sigurno se ta sredstva mogu pronaći kako bi se rasteretili roditelji te djece. Borimo se za opstanak mladih obitelji, posebno u rubnim područjima“, istaknuo je Bulj.

Klub vijećnika Mosta nezavisnih lista u Splitsko-dalmatinskoj županiji najavio je kako će biti konstruktivna oporba koja će nuditi prijedloge i rješenja. Današnji prijedlozi su prvi u nizu poteza za koje smatraju da bi unaprijedili živote građana u Županiji.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj