fbpx

Vijesti:

11. listopada 2017.

PET KLJUČNIH PITANJA ZA PET KLJUČNIH INSTITUCIJA

Zagreb, 11.10.2017 - Konferencija za medije kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista

JESU LI I SVE OVE INSTITUCIJE BILE TODORIĆEVE KAO I AGROKOR?

Most nezavisnih lista iznio je pet pitanja za pet ključnih institucija koje smatra odgovornima za trenutnu situaciju u kojoj se nalazi Agrokor, a samim time i hrvatsko gospodarstvo kao i cijela država.

Uputili su ih Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, Poreznoj upravi i Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. Na konferenciji za medije o ovoj temi govorili su čelnik Mosta i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov te saborski zastupnici Nikola Grmoja, Tomislav Panenić i Miro Bulj.

  • Prvo pitanje upućeno je DORH-u. Naime, Miro Bulj je 21. travnja 2017. godine podnio kaznene prijave protiv HANFA-e i HNB-a i zanima nas što se dogodilo s tim kaznenim prijavama?
  • Budući da je HNB utvrdila preveliku izloženost Agrokora prema bankama, drugo pitanje uputio je Tomislav Panenić HNB-u – zašto nije utvrdila da se unatoč zabrani sustav Agrokora nastavio zaduživati i tako stvarati sistemski poremećaj u financijskom sustavu?
  • S obzirom da se HANFA i HNB moraju međusobno obavještavati o nepravilnostima koje utvrde tijekom obavljanja nadzora, u slučaju da HNB i je obavijestio HANFU o izloženosti banaka sustavu Agrokora, koje je informacije točno HNB dostavio?

Treće pitanje je za HANFA-u – zašto tijekom obavljanja nadzora nije uočila povećanje obujma transakcija faktoring društava prema sustavu Agrokor? Oni su morali biti regulatori, oni su morali to vidjeti.

  • Četvrto pitanje uputio je Nikola Grmoja HBOR-u – jesu li poštivani svi kriteriji za odobrenje kredita unatoč izrazito negativnoj procjeni poslovanja kompanije? Bi li HBOR odobrio još jedan kredit da Božo Petrov nije rekao dosta?
  • Peto pitanje uputio je Božo Petrov Poreznoj upravi, odnosno Uredu za velike porezne obveznike. Zašto Ured za velike porezne obveznike nije postupao u skladu s dužnostima, a ministar financija je govorio da kontinuirano vrše nadzor?

 

Most nezavisnih lista zahtjeva odgovore od DORH-a, HNB-a, HABOR-a, HANFA-e i Porezne uprave jer smatramo da Hrvatska zaslužuje istinu i priliku za novi početak. Naime, sve te institucije djeluju u okviru Vijeća za financijsku stabilnost. Postavlja se pitanje kako onda Vijeće radi?

„Razumijem da je Agrokor Todorićeva tvrtka, ali zar su i sve ključne institucije u Hrvatskoj Todorićeve tvrtke? Jesu li svi dosadašnji ministri i ljudi na čelu institucija bili Todorićevi menadžeri?“ upitao je Božo Petrov.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj