fbpx

Vijesti:

2. prosinca 2017.

ENERGETIKA TREBA BITI U SLUŽBI GRAĐANA I GOSPODARSTVA

ŽELIMO DA SE KATASTROFALNE ODREDBE TRENUTAČNOG ZAKONA O TRŽIŠTU TOPLINSKE ENERGIJE UKINU

ENERGETIKA TREBA BITI U SLUŽBI GRAĐANA I GOSPODARSTVA

Most nezavisnih lista predstavio je prijedlog Zakona o Toplinarstvu koji će uskoro uputiti u proceduru, a kojemu je glavni cilj vratiti povjerenje građana u toplinarski sustav te im omogućiti slobodu izbora prilikom ugradnje razdjelnika. Zakon su radili energetski, pravni i ekonomski stručnjaci, a javnosti su ga predstavili Ante Čikotić, županijski vijećnik Mosta u Splitsko-dalmatinskoj županiji i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista i Ivo Grabovac, član Nadzornog odbora Mosta i bivši savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Mostov prijedlog zakona, prije svega, odnosi se na ukidanje obveze ugradnje individualnih mjerila, odnosno razdjelnika, kao i kaznenih odredbi koje se odnose na navedeno te želi uvesti slobodu izbora na razini svakog stana odnosno zgrade kao cjeline. Osim razdjelnika podsjetili su na brojne nedostatke u regulativi.

„Zakon o tržištu toplinske energije iz 2013 godine pretvorio je grijanje preko centralnog toplinskog sustava , koje je svugdje u svijetu najisplativiji, najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji način grijanja u noćnu moru za više od 200 tisuća hrvatskih građana, koji su preko noći, izmicanjem HERA-e kao nacionalnog regulatora iz regulatorne funkcije, bačeni u ruke predatorima u vidu energetskih firmi koji su cijenu grijanja nesmetano dizali, ili raznih, često nestručnih i preko noći osnovanih privatnih kompanija, koji su im o ulozi razdjelnika kao instrumenata koji garantiraju štednju lagali, nestručno ih ugrađivali ne izrađujući o tome nikakvu dokumentaciju, da bi ih na kraju cijelog procesa opljačkali nerazumno visokom cijenom očitavanja impulsa razdjelnika u 10 godišnjem periodu u kojem je plan predatora predviđao ukupnu zaradu od čak 4 milijarde kuna,“ istaknuo je Ivo Grabovac.

Božo Petrov pozvao je sve one koji su nezadovoljni postojećim sustavom obračuna da kroz tri jednostavna koraka pošalju poruku Vladi i ministarstvu. Da prikupe 51% potpisa suvlasnika/stanara za promjenu modela obračuna sa sadašnjeg po razdjelnicima na model obračuna po metru kvadratnom. Potom da otkažu ugovore o očitavanju razdjelnika suvlasnika/stanara sa firmama koje vrše očitanja na mjesečnoj bazi te da predstavnik stanara ode u HEP toplinarstvo sklopiti novi Ugovor o modelu obračuna po metru kvadratnom za cijelu zgradu, tj. sve suvlasnike/stanare. Zaključio je kako energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne svrha sama sebi i partikularnim interesima.

Ante Čikotić objasnio je kako se novim Zakonom o toplinarstvu želi postići ukidanje fiktivnog tržišta toplinskom energijom, vraćanje nadzora regulatora nad konačnom i ukupnom cijenom topline za potrošače te nadzorom nad ukupnim troškovima kao i radom energetskih tvrtki, ukidanje podjele toplinskih sustava na samostalne, zatvorene i centralne toplinske sustave, ukidanje besmislene kategorije tzv. kupca  toplinske energije koji nije građanin, nego izmišljeni posrednik kojeg građani dodatno plaćaju bez ikakvog opravdanog razloga te skidanje zakonske obveze ugradnje razdjelnika i ukidanje kažnjavanja građana za neugradnju.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj