fbpx

Vijesti:

5. prosinca 2017.

NINČEVIĆ – LESANDRIĆ O APSURDNOM KAŽNJAVANJU PODUZETNIKA I OBRTNIKA

NEOPHODNA JE USPOSTAVA MODELA UPOZORENJA I EDUKACIJE I PRVI PREKRŠAJ BEZ FINANCIJSKE SANKCIJE

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić uputila je zastupničko pitanje ministru financija Zdravku Mariću u kojem postavlja pitanje namjerava li se pristupiti normativnom uređenju uvjeta kazni za Poduzetnike i Obrtnike na način da se barem prije prve kazne uvede institut savjeta odnosno opomene.

„Smatrate li da je, za razliku od dosadašnjeg sustava u kojem je rigorozna sankcija jedini način postupanja države prema poduzetnicima, potrebno uspostaviti sustav koji razlikuje pogrešku i prekršaj nastale zbog nemogućnosti poduzetnika da pravovremeno poprate brojne i stalne izmjene propisa od pokušaja prevare“, stoji u zastupničkom pitanju.

Ninčević-Lesandrić smatra da je neophodna uspostava modela upozorenja i edukacije za pogrešku i prvi prekršaj bez financijske sankcije.

Naši građani uvijek su iznova obasuti nekim od ispoljenih primjera besprizornog kažnjavanja Poduzetnika i Obrtnika. Samo u zadnjih nekoliko dana, i samo na temelju u medijima dostupnih podataka, svjedoci smo kažnjavanja Obrtnice s 10 tisuća kuna jer je na računu umjesto „p“ napisala „P“, čime je krivo „navela poslovni prostor“. Svjedoci smo i kažnjavanja Pekara sa 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni. Svjedoci smo i zatvaranja kulturne splitske brijačnice iz javnosti nepoznatih razloga te izricanju kazne u iznosu koji, što je možda (ali samo možda!) metafora, ali nije daleko od istine, prema izjavama njihovih kolega godišnje ima manje prometa od iznosa naplaćene kazne.

„Na kraju, ispričavam se zbog pravopisa u ovom pitanju očitovanom u velikom početnom slovu u riječi „Poduzetnik“ i „Obrtnik“. U Republici Hrvatskoj ti ljudi zaslužuju da ih se tako napiše. Nadam se da ta „greška“ neće biti razlogom da me se kazni na način da mi se na pitanje ne odgovori“, stoji na kraju zastupničkog pitanja.

 

 

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj