fbpx

Vijesti:

17. siječnja 2018.

MOST: ZANIMAJU NAS INA, BRODOSPLIT, KRČKI MOST I POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA

Zagreb, 17. siječnja 2018. – Četvero saborskih zastupnika Mosta na današnjem Aktualnom prijepodnevu na sjednici Hrvatskog sabora, postavilo je pitanja premijeru i ministrima Vlade o ključnim područjima kojima se Most bavi. INA, Brodosplit, Krčki most i poljoprivredna zemljišta, bile su teme zastupnika Mosta.

Predsjednik Mosta Božo Petrov pitao je premijera Andreja Plenkovića ima li podatke o rezultatima poziva koji je prije mjesec dana upućen financijskim kućama da sudjeluju kao savjetnici u postupku otkupa udjela u INA-i. Upitao je koliki će biti troškovi savjetnika, u kojem roku ih premijer planira odabrati te po kojem će se modelu INA vratit u hrvatske ruke, uz pretpostavku da je još uvijek predan svom obećanju koje je dao na Badnjak 2016. Apelirao je na premijera da i INA ne bude jedno od iznevjerenih obećanja.

„Kako vi znate reći, vaša Vlada je postala Vlada iznevjerenih obećanja. Dali ste puno obećanja, a eto, sva su bila ludom radovanja. Demografske mjere su doživjele fjasko. Hrvatska nikada nije bila u ovako teškoj depopulacijskoj situaciji, kada su nam sve puniji kolodvori obitelji i mladih koji napuštaju Hrvatsku. Umjesto za lijekove teško bolesne djece vi ste dali nevjerojatnih 66 milijuna kuna za mobitele vaših zaposlenika. Vlada se opskrbljuje djelatnicima za promociju, a istovremeno mladi ljudi odlaze iz zemlje jer ne mogu naći posao. Obećali ste istražiti mogućnosti za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, a vidimo da ste od toga očito potpuno odustali. Afera Agrokor još uvijek je afera, a ne transparentan postupak kako ste obećali“, rekao je Petrov.

Saborskog zastupnika Mira Bulja zanimalo je što je Vlada poduzela nakon više katastrofalnih izvješća Državnog ureda za reviziju o poslovanju Brodosplita. Pitao je premijera Plenkovića namjerava li Vlada svojim postupcima pridonijeti likvidaciji Brodosplita do kraja mandata te je nabrojio sva dalmatinska poduzeća koja su „šaptom pala“.

„Dva mjeseca mi nije odgovoreno za Dalmatinku. Pitam i za Dalmacija vino, Konstruktor, Vijadukt, što je sa svim tim poduzećima“, zapitao se Bulj.

Saborski zastupnik Tomislav Žagar pitao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zašto je ukinut informacijski sustav iz kojeg bi bilo vidljivo tko raspolaže s koliko državne zemlje i u kakvom je stanju to zemljište.

„Poljoprivredno zemljište ima posebnu vrijednost, a ključno je raspolaganje tim zemljištem“, pitao je Žagar.

O Krčkom mostu, jedinom u RH na kojem se plaća mostarina, saborska zastupnica Ines Strenja-Linić pitala je ministra Olega Butkovića.

„Obzirom da je ukinuta naplata prolaska tunelom Sv. Ilija kroz Biokovo, kada možemo očekivati ukidanje naplate za prolazak Krčkim mostom, jer bi svi građani trebali biti jednaki“, pitala je zastupnica Strenja-Linić, dodajući da je Krčki most isplaćen još davne 1990.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj