fbpx

Vijesti:

18. siječnja 2018.

OD DANAS JE U JAVNOJ RASPRAVI MOSTOV PRIJEDLOG ZAKONA O SPRJEČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANCIRANJA TERORIZMA

CILJ JE OBJAVITI REGISTAR STVARNIH VLASNIKA TVRTKI

Zagreb, 18. siječnja 2018. – Od danas je u javnoj raspravi Mostov Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Most nezavisnih lista je prije nekoliko tjedana uputio poziv nevladinim udrugama za sudjelovanje u raspravi kako bi se ova problematika regulirala na najbolji mogući način.

Izmjena zakona ide u tom smjeru da podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih tvrtki obuhvaćenih Registrom, budu dostupni i javnosti, a ne samo državnim tijelima koja se bave pranjem novca i istraživanjem financiranja terorizma.

Intencija upućivanja ovog prijedloga zakona u proceduru je ta što Vlada RH svjesno želi od javnosti sakriti podatke o stvarnim vlasnicima tvrtki obuhvaćenih Registrom i to zbog svojih vlastitih interesa, ne mareći što je hrvatsko, izrazito usko tumačenje ove odredbe, različito od interpretacije drugih zemalja EU.

Hrvatski sabor izglasao je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma krajem listopada, a Most sada traži izmjene, jer su u stvaranje Registra ugrađene odredbe po kojima će podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih firmi biti dostupni samo državnim institucijama. Predloženo je zakonom da vođenje Registra bude zadužena FINA, te da podaci budu dostupni samo ovlaštenim službenicima Ureda za sprječavanje pranja novca, te ovlaštenim osobama kada provode mjere dubinske analize stranke na temelju ovog Zakona te “pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani pravni interes.

Most predlaže da podaci iz Registra stvarnih vlasnika postanu dostupni čitavoj hrvatskoj javnosti. Iako u svom izvornom obliku Četvrta Direktiva EU po kojoj se sve odvija, nije državama propisivala obavezu da Registar učine dostupnim zainteresiranoj javnosti, institucije EU osvijestile su važnost transparentnosti prema svojim građanima pa je već na razini EU u tijeku postupak promjene Direktive. Europski parlament i Europska komisija već su jasno izrazili da podatke o stvarnim vlasnicima firmi treba javno objaviti.

Prema našem mišljenju, svatko ima “legitiman interes” za pristup tim informacijama. Nema dokaza da bi podaci o vlasništvu doveli do problema koji se odnose na privatnost ili osnovna prava kao što su pravo vlasništva ili sloboda poslovanja. Most traži da podaci o stvarnim vlasnicima tvrtki u RH budu dostupni svima, cijeloj javnosti. Ti podaci trebali bi biti kroz Registar objavljeni na internetskim stranicama FINA-e u lako pretraživom obliku, a da pristup Registru putem interneta bude besplatan. Korisnici Registra ne moraju podnositi zahtjeve i time biti podložni autocenzuri, čekanju i diskreciji državnih tijela u davanju podataka.

Most nezavisnih lista


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj