fbpx

Vijesti:

7. veljače 2018.

NASILJE NA INTERNETU SVE ČEŠĆI OBLIK ZLOSTAVLJANJA DJECE

Zagreb, 7. veljače 2018. – Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku povodom Dana sigurnijeg Interneta otvorena je raspravom brojnih stručnjaka na temu Sigurnost djece na Internetu.

Širenjem interneta, došlo je i do širenja novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja koji utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih jer su oni i najčešći korisnici moderne računalne tehnologije. Na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu sazvana je i današnja sjednica. Radi se o Centru koji je od osnivanja proveo mnoge projekte koji su usmjereni na rad s mladima koji imaju problema s ponašanjem te na zaštitu djece od štetnog sadržaja, koji je dostupan na internetu. Uz ostale aktivnosti, Centar u sklopu projekta „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“, obilježava i Dan sigurnijeg interneta s obzirom na to da je punopravni član organizacije INHOPE te kao takav priključen europskoj mreži Centara za sigurniji Internet, koji sufinancira Europska unija.

Predsjednica Odbora, dr.sc. Ines Strenja – Linić, saborska zastupnica Mosta, istaknula je da je nasilje na internetu sve raširenije, a u okruženju virtualne komunikacije na prvi se pogled čini da zakon, tehnologija, škole i roditelji mogu učiniti vrlo malo kako bi ga zaustavili. Djeci je dostupnije sve više moćnih tehničkih sredstava, a odrasli, nažalost, najčešće nisu svjesni opasnosti koje tehnologija nosi sa sobom. Osvrnula se na nužnost ozbiljnog pristupa ovoj temi, istaknula kako bi trebalo pooštriti kazne zlostavljačima djece, te sustavno raditi na programu edukacije i prevencije. Nasilje putem interneta uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima, te širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Može uključivati slanje okrutnih, katkad i prijetećih poruka, kao i kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun žrtve. I stoga posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od posljedica nasilja u stvarnim situacijama.

“Internet je otvorio ogroman prostor seksualnim predatorima, ali i govoru mržnje i diskriminaciji, a najčešće žrtve su upravo djeca. Zato ih treba maksimalno zaštititi. Bez obzira na to jesmo li djeca, mladi, roditelji, skrbnici, učitelji, socijalni radnici, ili predstavnici medija i industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu. I svi mi trebamo također preuzeti dio odgovornosti za kvalitetniji i sigurniji Internet!”,  istaknula je dr. sc. Ines Strenja-Linić.

Na sjednici svoj stav i mišljenje o sigurnosti djece na internetu iznijeli su predstavnici MUP-a gospodin Tomislav Borovac, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politike Duška Bogdanović , Ministarstva pravosuđa, pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, sutkinja Odjela za mladež Županijskog suda Lana Peto-Kujundžić, iz Poliklinike za zaštitu djece, te gospođa Anita Papa predstavnice Udruge Lavica za pomoć i zaštitu žrtava pedofila.

Gospodin Tomislav Ramljak predsjednik osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji je svojom prezentacijom pokazao i objasnio kako od osnivanja provode mnoge projekte koji su prije svega usmjereni na rad s mladima koji imaju problema s ponašanjem, te na zaštitu djece od štetnog sadržaja koji je dostupan na internetu. U sklopu Centra za sigurniji Internet djeluje Hotline servis koji predstavlja nacionalnu platformu za dojavu ilegalnih i štetnih sadržaja na Internetu, kao i Helpline servis (besplatan broj 0800 606 606) za pružanje stručne pomoći i savjetovanja roditeljima i djeci koja su se susrela sa štetnim sadržajem, kontaktima i ponašanjima na Internetu, a savjete i pomoć pruža obučeni stručni suradnik – psiholog.

“Cyber nasilje je danas jako izraženo, širenjem interneta, došlo je i do širenja novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja koji utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih. Porast zlostavljanja djece kao i razvoj novih oblika zlostavljanja u uskoj je vezi i s razvojem tehnoloških komunikacijskih dostignuća. Zato je nužna edukacija i djece i roditelja, koje treba upoznati s potrebom da je nužno propitkivati i paziti na sigurnost djece.”,  rekao je Ramljak.

Centar je pokrenuo niz akcija od kojih je velik uspjeh imala web detektivi, u koju se uključila i policija, a najviše rade na podizanju svijesti o opasnosti i to kod roditelja i nastavnika.

Tomislav Borovec iskazao je zadovoljstvo što je ova sjednicva okupila ovako velik krug stručnjaka , jer su do sada uvijek za stolom bili samo predstavnici MUP-a i Ministarstva pravosuđa a manje svih ostalih koji su i inače onvolvirani u ovu tematiku kao i predstavnici civilnog društva. Naveo je da imaju tri segmenta rada – zaštita korisnika interneta u ovom slučaju djece, drugo je područje učinkovitosti zaštitnih programa i treće je smanjenje štete od kažnjivih radnji na internetu. No najbitnije je međusobno povezivanje, dijeljenje informacije i tretmani i psihosocijalna pomoć žrtvama ali i djeci koja su zlostavljači, jer i oni su žrtve u konačnici.

Član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta, osvrnuo se na vrijeme dok je radio u školi i bio razrednik.

“Sa svojim učenicima sam razgovarao i na vrijeme bih prepoznao među vršnjačko nasilje, koje je zaista prilično velik problem. Pozitivno sam na njih utjecao i rješavao probleme. Danas svi moramo biti svjesni koliko je važan jedan like i moramo djeci osvijestiti koje su prave vrijednosti. Danas se likeovi dobivaju kad saborski zastupnik naruči pizzu u Sabor, a ne kad predloži dobar zakonski prijedlog”, rekao je Sladoljev.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj