fbpx

Vijesti:

6. veljače 2018.

MIRO BULJ: TRAŽIMO DA SE 29. KOLOVOZA PROGLASI DANOM MIROTVORSTVA I DANOM SJEĆANJA NA DR. IVANA ŠRETERA

Zagreb, 6. veljače 2018. god. – Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj uputio je u saborsku proceduru prijedlog odluke o proglašenju Nacionalnog dana mirotvorstva i Dana sjećanja na dr. Ivana Šretera.

Dr. Ivan Šreter hrvatski je liječnik rodom iz Pakraca koji je početkom Domovinskog rata vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju te se istaknuo zalaganjem za mirna rješenja i nastojeći izbjeći rat i krvoproliće. Vjerovao je u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, isticao se po razboritosti i dobroti i svim silama je nastojao isključivo mirnim putem doći do mira sa Srbima. Unatoč tome otet je 18. kolovoza 1991. od strane velikosrpskih pobunjenika, te je, prema svemu sudeći, zatočen i mučen u logoru Bučje gdje mu se gubi svaki trag 29. kolovoza 1991, a njegovi posmrtni ostatci nisu nađeni do danas.

Predloženom odlukom Miro Bulj traži da Hrvatski sabor proglasi 29. kolovoza Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera.

Imajući u vidu herojsko mirotvorstvo koje je dr. Šreter iskazao u ratnim okolnostima Miro Bulj smatra da Šreter treba biti putokaz i uzor nadolazećim generacijama i također predlaže da se isti dan u Republici Hrvatskoj obilježava i kao Nacionalni dan mirotvorstva.

Most nezavisnih lista


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj