fbpx

Vijesti:

22. srpnja 2019.

ODLUČNO I HRABRO PROTIV PRAKSE POGODOVANJA USKIM PRIVATNIM INTERESIMA

Intervju s Marom Kristićem, vijećnikom Mosta u Skupštini dubrovačko-neretvanske županije

Mostov vijećnik u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije Maro Kristić početkom srpnja oštro se suprotstavio nastavku pogodovanja privatnim interesima nasuprot javnom interesu žitelja te županije. Njegov istup na sjednici Županijske skupštine zabilježili su gotovo svi hrvatski mediji, ističući u prvi plan i istup Stipe Gabrića Jamba koji je na sjednici zastupao upravo te privatne interese i koji se izravno obratio Mari Kristiću riječima u kojima su mnogi uočili prijetnju.

Početkom srpnja veliki medijski odjek dobila je Mostova inicijativa da Dubrovačko-neretvanska županija aktivira pravo prvokupa dvije petine od deset tisuća kvadrata građevinskog zemljišta unutar obuhvata Vile Rašice. O čemu se konkretno radi?

Riječ je o nastavku rasprodaje javnog interesa od strane vladajuće većine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, čiji se prvi čin odigrao prije godinu dana kada je Županija propustila pravo prvokupa nad 70000 m2 park šume Petka. U okviru te šume nalazi se i ovih 10000 m2 građevinskog zemljišta u kompleksu Vile Rašica koje je bilo predmet prvokupa na zadnjoj, prekinutoj sjednici skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Ovih 70000 m2 kvadratnih nekada je bilo u vlasništvu Stipa Gabrića Jamba, HDZ-ovog koalicijskog partnera na razini Županije. Njegovim bankrotom zemljište je putem javne dražbe preuzela tvrtka Plavi projekt d.o.o., koja je i pokrenula stečajni postupak nad Jambovom imovinom zbog njegovih dugova s osnova zaduživanja kod stvarnog vlasnika – gospodina Pripuza. To se zbilo uz podršku vladajuće većine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja je prije godinu dana  propustila iskoristiti pravo prvokupa. Tako je tvrtka Plavi projekt d.o.o. postala vlasnikom ovog zemljišta bez da ga je platila,  jer su Jambovi dugovi prema njima bili veći od vrijednosti zemljišta.

Preostalih 10000 m2 građevinskog zemljišta, izuzevši spomenute 2/5 koje su bile predmetom rasprave na zadnjoj sjednici Skupštine,  u većinskom je vlasništvu Blaža Petrovića, Pripuzovog partnera. Te dvije petine bile su i razlogom prekida sjednice budući da su vijećnici vladajuće većine, pritisnuti našim argumentima, a potpuno ogoljeli u svojim namjerama da ponovno pogoduju spomenutim vlasnicima zemljišta, odlučili istu prekinuti. Nisu imali dovoljno hrabrosti da dignu ruke za korištenje prava prvokupa. Kao što i sami znate, sjednica do danas nije nastavljena, a zakonski rok od 60 dana, u kojem smo se bili dužni očitovati o korištenju prava prvokupa, istekao je.

Da tragedija bude još veća, predsjednica Županijske skupštine je javno izrazila stav kako treba koristiti pravo prvokupa i kupiti ovo zemljište, a sada ne saziva sjednicu na kojoj bismo se o istom očitovali. Mogu zamisliti pod kakvim je pritiskom.

Skupštinska sjednica prekinuta je bez usvajanja zaključka. Zašto? Što to konkretno znači?

Sjednica je prekinuta pod izlikom vladajućih kako je priložena dokumentacija nedovoljna i kako treba zatražiti dodatnu dokumentaciju od ponuditelja prvokupa odnosno opunomoćenika vlasnika preostale 2/5 zemljišta. Svima je zapravo jasno da su propuštanjem zakonskog roka od 60 dana na kukavički način prepustili i posljednji kontrolni mehanizam privatnim investitorima, a da će “pluća Grada” s vremenom postati zona gradnje vrijednih nekretnina.

Na spomenutoj sjednici Županijske skupštine prozvao Vas je Stipe Gabrić Jambo, kao hrabrog čovjeka… Što je Jambo želio poručiti tom svojom izjavom na sjednici? Je li Vas uplašio?

Jambo je bivši vlasnik 70000 m2 park šume Petka koja je sada u rukama ljudi kod kojih se zaduživao kada je upao u probleme. Sada mu kao vijećniku vladajuće većine ne preostaje ništa drugo nego služiti svojim prijateljima navijajući za opciju da oni postanu vlasnici i ove preostale 2/5 građevinskog zemljišta. Time im vjerojatno vraća dug. Njegov komentar kako sam hrabar čovjek – jer tako govorim o ljudima koje ne poznajem, a koji su njegovi prijatelji – nisam doživio kao prijetnju. Mislim da je on imao obavezu pohvaliti svoje prijatelje pa je u tome malo pretjerao. Mnogi misle da je ovdje bila riječ o prijetnji, no ja ne smatram da je tako. Ukoliko i jest, nisam se prepao, jer mi nije ni prvi ni zadnji put da se suprotstavljam onima koji rasprodaju javni interes na takav način.

Kakva je Vaša vizija rapleta problema sa zemljištem uz Vilu Rašicu? Hoće li prevladati zdravi razum i javni interes?

Bojim se da je do raspleta već došlo istekom roka od 60 dana, no sjednica nije završena i bez obzira na spomenuti zakonski rok županijski vijećnici će se kad tad morati očitovati o pravu prvokupa. Ukoliko prihvate da Županija kupi 2/5 i postane njihovim vlasnikom, na njima samima je da skupe dovoljno hrabrosti i da kašnjenje s odgovorom objasne Blažu Petroviću i partnerima koji su vlasnici preostale 3/5 ovog zemljista i 70000 m2 onog koje su im ti isti županijski vijecnici sramotno prepustili prije godinu dana. Objasniti im mogu i preko Jamba koji se hvali prijateljstvom s njima.

Na žalost moram spomenuti da je i Grad Dubrovnik na jednak način kao i Županija propustio koristiti pravo prvokupa nad ovim istim zemljištima. Njihovo je ponašanje jednako sramotno.

Koje biste još probleme izdvojili na području Dubrovačko-neretvanske županije? Kakva rješenja nudi Most?

Problema je jako puno. Možda zvuči nevjerojatno, jer Grad Dubrovnik je najbogatiji grad u Hrvatskoj, kada gledamo proračun per capita, a Dubrovačko-neretvanska županija je među najrazvijenijim županijama. Istaknuo bih problem s rasprodajom javnog prostora, koji je predmet nasrtaja građevinskih interesnih lobija, a kojima vladajući u Gradu i Županiji služe, umjesto da njihove interese svedu u granice javno prihvatljivih. Tako su prodali Srđ “golferima”, koji su klasični mešetari nekretninama, a golf je samo paravan za nekretninski biznis. Isto je i s Petkom i s Rašicom. Grad se urušava, gubi identitet, a kvaliteta života građana rapidno opada, jer je privatni interes nadjačao javni. Most neprestano ukazuje na loše poteze, ali i nudi stručna i održiva rješenja koja u fokusu imaju žitelje naše Županije i kvalitetu njihovog života. Međutim, za promjene na bolje bit će nam neophodna snažnija podrška birača.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj