fbpx

Vijesti:

23. kolovoza 2019.

GRMOJA: „VLADA NE ŽELI DA POREZNI OBVEZNICI SAZNAJU NA ŠTO NJIHOV NOVAC TROŠE POLITIČARI, DUŽNOSNICI, DIREKTORI JAVNIH PODUZEĆA“

Zagreb, 23. kolovoza 2019. – Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo je kako je Vlada na jučerašnjoj sjednici odbila Mostov Prijedlog zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti koji je Most u lipnju uputio u saborsku proceduru.

Svjedoci smo, nažalost, kako Vlada i ova parlamentarna većina koja Vladu podržava nema nikakvu namjeru učiniti transparentnijim svoj rad i djelovanje politike i političara. Ovo je vrlo  jednostavan prijedlog u kojem smo tražili da se ustroji Registar troškova svih političara i dužnosnika u kojemu će svaki trošak, dakle, dnevnice, troškovi putovanja, hotelski smještaj, reprezentacija biti javno objavljen tako da svatko u Hrvatskoj može vidjeti kako se novci građana, poreznih obveznika, troše. Vlada je zaključila, kako „Registar troškova nije svrhovit“. No, jasno je da vladajućima nije svrhovito da se vidi koliko, kako i na što troše novce poreznih obveznika“, rekao je Grmoja.

Grmoja je naveo kako su potpuno deplasirani argumenti koje Vlada navodi odbijajući Mostov zakon. Vlada tvrdi kako su ti podaci već dostupni po pravu na pristup informacijama, a  jasno je da u Hrvatskoj ima na tisuće političara, dužnosnika, direktora javnih firmi i da ni novinari, ni ostatak javnosti, ne mogu podnositi na tisuće zahtjeva za pristup informacijama.

„Upravo na to računaju neodgovorni i rastrošni političari i direktori javnih poduzeća postavljeni po kriteriju partijske iskaznice. Svi oni ne žele da se objavi koliko i na što troše. Oni ne žele da se vidi jesu li na službenom putovanju spavali u hotelu od 100 eura ili u hotelu od 300 eura. Oni ne žele niti da se objave troškovi i računi njihovih poslovnih ručkova i večera“, kaže Grmoja.

Naglasio je kako se Vlada u svom mišljenju poziva na Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

„To je zaista nevjerojatno, jer prisjetimo se koliko im je trebalo da se očituju o putovanju u Helsinki, kada je Vlada mjesecima odbijala dostaviti očitovanje Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa tko je putovao i u kojem svojstvu. Jesu li članovi Vlade išli na službeni državni put ili na svoj stranački skup. Toliko o tome koliko su nam dostupni podaci o troškovima dužnosnika. Zato će Most će na ovom prijedlogu ustrajati, a vjerujem da će ostatak oporbe Zakon podržati, a mislimo i da među vladajućima možemo nekog pridobiti za ovaj Zakon“, naglasio je Grmoja.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj