fbpx
6. rujna 2019.

MOST PONOVNO UPUTIO SVOJ PRIJEDLOG O IGP-U

„Slučaj s talijanskim ribarima govori da moramo bolje kontrolirati svoje teritorijalne vode, oštrije kažnjavati prijestupnike i proširiti svoja suverena prava na moru“

Zagreb, 6. rujna 2019.Most NL ponovno je danas u saborsku proceduru uputio Prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, jer nedavni događaj kada su talijanski ribari uhvaćeni u hrvatskim teritorijalnim vodama govori kako je nužno proglasiti isključivi gospodarski pojas, zaštititi hrvatske resurse, riblji fond i hrvatske ribare.

Most je čak 14 mjeseci čekao saborsku raspravu o IGP-u, od veljače 2018. do travnja 2019.,  jer je prijedlog Mosta stajao u ladici dok nije prikupljen 31 potpis oporbe i tako se ponukalo vladajuće da napokon ovaj prijedlog stave na dnevni red. U svibnju je Hrvatski sabor odbio Mostov prijedlog.

„Danas smo u saborsku proceduru ponovno uputili naš Prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, jer recentni događaj nadomak Dugog otoka govori koliko je važno zaštititi naš teritorij. Posve je jasno da talijanski ribari kontinuirano čine prekršaj, jer su recidivisti, ovo im je treći put da su uhvaćeni na djelu, u našim teritorijalnim vodama, a plaćaju neku sitnu kaznu. Toliko su bahati da novinarima pokazuju srednji prst, a što je najžalosnije naša Vlada je pridonijela da nas tako tretiraju. Most se zalaže kontinuirano za zaštitu i proširenje hrvatskih suverenih prava na Jadranu“, rekao je predsjednik Kluba Mosta Nikola Grmoja.

Most uporno inzistira da se proglasi isključivi gospodarski pojas i traži proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982, a riječ je o morskom pojasu od 24 000 četvornih kilometara. I preporuka Europske komisije je da sve članice proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa, što je većina zemalja, i to ne samo na Sredozemlju, i učinila.

„Nakon ovog incidenta je jasno da moramo provoditi bolju kontrolu svojih teritorijalnih voda, oštrije kažnjavati prijestupnike, te proširiti svoja suverena prava na moru, što imamo pravo i prema Konvenciji UN-a o pravu mora i prema preporukama Europske komisije“, naglašava Grmoja. 

viber slika 2019 09 06 14 12 13 2


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj