fbpx

Vijesti:

14. studenoga 2020.

Potplaćeni u koronakrizi – Most traži da se ujednače plaće svih vozača i medicinskih tehničara

Zagreb, 14. studenog 2020. – Na današnjoj konferenciji za novinare voditelj Savjeta za zdravstvo Mosta dr. Ivan Bekavac upozorio je o potplaćenost vozača i medicinskih tehničara sanitetskog prijevoza, što još više dolazi do izražaja u pandemiji, a politički tajnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je da Most traži ujednačenje platnih koeficijenata vozača i medicinskih tehničara sanitetskog prijevoza u cijeloj Hrvatskoj.

Dr. Bekavac je podsjetio kako je sve započelo tzv. reformom hitne medicine 2011., a reformu je vodila, danas mnogo poznatija, Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i donedavna članica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tada su institucionalno i propisima razdvojeni vozači i medicinski tehničari hitne službe i saniteta, s tim da je u nekim županijama svima ostao isti koeficijent, odnosno, ista visina plaće, ali u mnogim županijama su vozači i medicinski tehničari saniteta završili puno lošije.

„Sve ove godine primali su plaću na temelju nižeg koeficijenta, prosječno tisuću kuna manje mjesečno, a radili su u često iznimno zahtjevnim i otežanim uvjetima. Zbog nedostatka zdravstvenih djelatnika, vozači saniteta u mnogim županijama, na zahtjev poslodavca, obavljaju posao vozača Hitne pomoći, što je posebno došlo do izražaja u epidemiji Covid 19“, objasnio je dr. Bekavac. 

Bekavac je istaknuo da je nužno osigurati primjerenu osobnu zaštitnu opremu zaposlenicima sanitetskog prijevoza u uvjetima rizika izlaganja zarazi Covidom 19.

Osvrnuo se i na najavu kako se sprema masovno testiranje Zagrepčana brzim antigenskim testovima, te naveo da ne postoji stručni temelj za to i da je to poprilično rasipanje sredstava u situaciji kada je zdravstvu itekako potrebna financijska pomoć. 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj