fbpx

Vijesti:

15. prosinca 2020.

Marija Selak Raspudić: „Rješavanje stambenog pitanja prioritetni je politički zadatak svih izabranih predstavnika građana“

Zagreb, 15. prosinca 2020. – Saborska zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izložila je prijedloge nužnih i hitnih mjera za rješavanje stambenog kreditiranja u vrijeme koronakrize, vezano za novi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o subvencioniranju stambenih kredita koji je danas na dnevnom redu sabora, koji ne nudi niti jednu konkretnu mjeru.

„U uvjetima proglašene epidemije potrebno je omogućiti građanima pomoć pri rješavanju njihovog stambenog pitanja i poticati održavanje gospodarske aktivnosti. No, ne nudi se ni jedna konkretna mjera usmjerena upravo na mogućnost provedbe i olakšanje prijave na APN u vrijeme koronakrize. Stoga, predlažemo moratorij na mijenjanje kreditne sposobnosti kad se uđe u proceduru, da se uvjeti ne mijenjaju nakon što se uđe u proceduru i napravi predugovor; budući su građani, koji su bili proglašeni kreditno sposobnima, dali kaparu i potpisali predugovor, zbog koronakrize i izmjena uvjeta banke postali kreditno nesposobni, primjerice ako su supružnici koji rade u istoj firmi. Zatim, predlažemo otvorenost i trajnost poziva tijekom cijele godine, kako bi se poništio nagli rast cijena nekretnina zbog APN-a. Dodatno bi se time riješio problem otežanog dolaska u banke i prikupljanje dokumentacije u vrijeme pandemije jer Vlada se u prijedlogu Zakona poziva na krizu, a nigdje ne nudi prilagodbu zakona na vrijeme krize. Važan je prijedlog za hitnom digitalizacijom, kada se jednom u banku preda papire, potrebno bi bilo da se oni mogu pratiti u sustavu. Nužno je ukidanje paradoksalnog poreza na nekretnine APN-a, kada se kupuje subvencionirana prva nekretnina, a tu je “, iznijela je prijedloge Marija Selak Raspudić.

Naglasila je potrebu za jednakopravnosti djece, jer stoji odredba kako djeca podnositelja  zahtjeva u trenutku donošenja odluke APN-o subvencioniranom kreditu, ne smiju biti starija od 18 godina, što je očita diskriminacija, a nužno je svu djecu tretirati jednako, a ne da sat rođenja igra presudnu odluku.

„Subvencioniranje kredita do najviše 1500 eura, uopće ne uzima u obzir kretanje i potaknutu stvarnu eksploziju tržišnih cijena koje su bile prisutne prije korone. Zakon inzistira na kreditu čiji rok otplate nije kraći od 15 godina čime se pogoduje prvenstveno bankama. Veliki problem je rast cijena stanarina i nereguliranost stambenih uvjeta, pa u Hrvatskoj između 70-80 posto mladih u dobi od 18-34 godine živi s roditeljima jer si ne mogu priuštiti skupi najam ili kredit. Ako uzmemo primjer Beča, kao jednog od vodećih gradova po pitanju kvalitete života, gdje je grad vlasnik i kontrolira cijene i kvalitetu stanovanja, to je formula koju bi trebalo primijeniti i na ZagrebSamo građanin koji ima osigurane preduvjete za ispunjenje primarnih životnih potreba, a krov nad glavom svakako je jedna od njih, slobodan je građanin koji može aktivno politički participirati u demokratskom društvu. Krov nad glavom stoga je preduvjet za izgradnju demokratskog društva te je olakšanje njegovog osiguranja treba biti prioritetni politički zadatak svih izabranih predstavnika građana“, zaključila je Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj