fbpx

Vijesti:

24. veljače 2021.

Marin Miletić sa svojim zamjenicima predstavio izborni program

Marin Miletić kao kandidat za gradonačelnika Rijeke zajedno sa svojim zamjenicima Petrom Mandić i Aleksandrom –  Sašom Milakovićem predstavio je izborni program za predstojeće lokalne izbore. Konferencija za medije riječke organizacije Mosta održana je 15. veljače 2021. godine.

“Rijeka predugo spava, a probudit će je nova energija, sloboda struke i poštenje, ako njih nema Rijeka će nastaviti spavati. Sretan sam što vama i široj riječkoj javnosti mogu predstaviti program kojeg su radili mladi stručnjaci, znanstvenici..” rekao je uvodno Marin Miletić te nastavio  “u programu nisu navedeni svi projekti koje ćemo mi vrlo konkretno napraviti zato što je prije detaljne izrade projekata potrebno kao nultu točku programa napraviti dubinsku analizu da bismo uvidjeli u kakvoj se financijskoj situaciji nalazi naš grad.”

 

Program je predstavljen kroz četiri ključne točke:

 

1. Uključenost građana i kvartovska autonomija

Prvu točku programa koja se odnosi na uključenost građana i na kvartovsku autonomiju predstavila je Petra Mandić.

Čvrsto vjerujemo da je potrebno otvoriti grad na svim razinama, isto tako čvrsto vjerujemo da je uključenost građana u procese odlučivanja od vitalne važnosti za kvalitetu upravljanja gradom”  istaknula je Mandić i najavila i potpuno otvoreni proračun po uzoru na Grad Bjelovar čije će sve ulazne i izlazne fakture građanima biti dostupne na uvid uz jedan klik.

Naglasila je i kako bi se proračun donosio u dva kruga javne rasprave uz sudjelovanje zborova građana po mjesnim odborima kako bi svi građani mogli iznositi svoje prijedloge u vezi proračuna.

Projekt 34 milijuna za 34 gradska kvarta također je istaknut, a njime bi se osigurala provedba kvartovskih ulaganja po izboru građana.

 

2. Rijeka 5.0 orijentacija na gospodarstvo budućnosti

Riječko gospodarstvo želimo preusmjeriti s uslužnih djelatnosti prema modernim industrijama i visoko tehnološkom sektoru istaknuo je Milaković koji je predstavio drugu točku. Kao trenutni problem naveo je činjenicu da grad nema viziju u kojem smjeru treba ići, a potpore poduzetnicima su nedovoljne. Naglasio je i kako se 0,2 % izdvaja za  poduzetnike u Rijeci, a u Osijeku je taj postotak čak pet puta veći. Milaković je zaključio kako će se snažno zalagati za modernizaciju riječkog gospodarstva i snažnu, a ne samo deklarativnu podršku poduzetništvu.

 

3. Stvaranje uvjeta za kvalitetniji život

Treću točku predstavila je Petra Mandić i izdvojila demografsku obnovu te nužnost zelenih površina u gradu Rijeci. Uz zelene površine, posebno je istaknula dostupnije školstvo i predškolski odgoj, kao i kulturnu ponudu za djecu i mlade. Uz djecu i mlade usko je vezan i sport koji nam osigurava zdravi grad i zdrave ljude.

Smatramo da svako dijete ima pravo na jednaku subvenciju za vrtić, a svake godine između 200 i 400 djece ostane neupisano i njihovi se roditelji moraju snalaziti i plaćati preskupe dadilje za koje često nemaju dovoljno novaca rekla je Mandić te iz ove točke istaknula i platformu “Mladi za mlade” koja će mlade educirati i informirati kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

 

4. Solidarnost prema ranjivim skupinama

Cilj je Rijeku pretvoriti u inkluzivan i pristupačan grad svim onim društvenim skupinama koje su trenutno marginalizirane. Tu mislimo prvenstveno na beskućnike i obitelji slabijeg ekonomskog statusa, samohrane roditelje, zlostavljane majke, nezbrinutu djecu i osobe s invaliditetom.” istaknuo je Milaković u predstavljanju 4. točke programa.

Rekao je i kako su problemi s kojima se susreću osobe s invaliditetom u našem gradu vrlo banalni i lako rješivi. Kao primjer naveo je problem pješačkih prijelaza koji nemaju prilaz za kolica odnosno imaju šahte koje su postavljene tako da kotači kolica prilikom prelaska upadaju u utore između rešetaka.

Za ove stvari nisu potrebni milijuni kuna da bi se riješile već samo malo političke volje i sluha da se čuju oni koji govore tiho. zaključio je Milaković.

 

Marin Miletić zahvalio se na kraju i doktorantici organizacijske psihologije Ani Đorić koja je vodila programski tim i istaknuo kako je snaga njegovog tima mladost, kreativnost i energija te da je zato uvjeren u pobjedu. Naglasio je i kako ured Gradonačelnika nikada više neće biti nedostižni san Riječanima nego će im postati dnevni boravak.

 

Cijeli program možete pročitati ovdje. 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj