fbpx

Vijesti:

25. listopada 2021.

Nikola Grmoja: Ukidanjem ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa stvorit će se pravni kaos

Zagreb, 25. listopada 2021. Nikola Grmoja gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji „U mreži prvog“ u kojoj se razgovaralo o novoj Strategiji sprječavanja korupcije te o prijedlogu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

„Mi u samoj Strategiji govorimo o jačanju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a s druge strane  imamo da se Povjerenstvu oduzima pravo da odlučuje o načelu povrede obnašanja dužnosti. I tu ćemo izazvati jedan pravni kaos. Novi Zakon je predvidio da se po jedinicama lokalne samouprave osnivaju etička povjerenstva, kao nekakva mala etička sudišta, i onda ćemo u svakoj jedinici lokalne samouprave, i to voljom većine, imati ta etička sudišta koja će vrlo vjerojatno progoniti oporbu. S druge strane, imat ćemo neujednačenu praksu, nešto što je u Splitu neetično u Zagrebu će možda biti etično, umjesto da imamo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kao središnje tijelo koje uspostavlja i izgrađuje određene etičke standarde u politici“ upozorio je Nikola Grmoja na nedorečenosti novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojeg predlaže Vlada.

Posebno je istaknuo kako se prema pojedinim odredbama Zakona može vidjeti kako Vlada i Ministarstvo pravosuđa i uprave uopće nemaju namjeru voditi ozbiljnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa. Grmoja je objasnio kako prema novom Zakonu čelnicima  javnih tijela koja Povjerenstvu ne dostavljaju podatke i dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje činjenica u postupku prijeti tek mizerna i simbolična kazna.

„Tisuću kuna je premala kazna da bismo mi vjerovali u nekakvu vjerodostojnost političara u Hrvatskoj koji su već u nekoliko navrata odbijali dostaviti dokumentaciju i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i drugim tijelima“, poentirao je Grmoja dodavši kako se zalaže da se ozbiljnom kaznom kazni svaki političar koji odbije dostaviti dokumentaciju tijelima sprječavanja korupcije ili tijelima kaznenog progona u kojem smislu je on osobno u Hrvatskom saboru predložio izmjene Kaznenog zakona.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj