fbpx

Vijesti:

5. studenoga 2021.

Grmoja o opozivu Zdravka Marića: Ministar mora objasniti što je radio na sastanku s USKOK-ovim osumnjičenikom

Zagreb, 3. studenoga 2021. U Hrvatskom saboru je održana rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, a u ime kluba Mosta u raspravi je sudjelovao Nikola Grmoja.

Grmoja je na početku podsjetio kako je o jednom dijelu ovog zahtjeva za opoziv ministra Marića Sabor već raspravljao u studenome 2020. godine povodom saborske interpelacije o aferi Krš-Pađene.

„U međuvremenu, od te interpelacije do danas, istrage su proširene i na jednu tadašnju ministricu u Vladi Andreja Plenkovića, a tema tih istraga postao je i kredit koji je HBOR odobrio CEMP-u vlasnika Milenka Bašića. Ono što smo proljetos čitali u medijima, tu bezobraznu korespondenciju iz koje doznajemo kako je pola Vlade Andreja Plenkovića bilo upregnuto i angažirano na rješavanju jednog kredita za jedno poduzeće i jednog poduzetnika pokazuje da vi ni iz afere FIMI medija, ni iz ove afere ili nekih drugih ništa nećete i ne želite naučiti“, istaknuo je Grmoja te pojasnio da se radi o kreditu HBOR-a u vrijednosti od približno 600 milijuna.

Grmoja je objasnio kako se iz medijskih napisa o korespondenciji između sudionika afere jasno može utvrditi da je CEMP tijekom 2018. neuspješno pokušavao realizirati kredit putem HBOR-a te da početkom 2019. dolazi do obrata koji će rezultirati odobravanjem kredita u ožujku 2019. Grmoja naglašava kako je odobravanju kredita prethodio sastanak „u četiri oka“ kojeg je Josipa Rimac organizirala između ministra Marića i vlasnika CEMP-a, a danas i USKOK-ova osumnjičenika, Milenka Bašića.

„Ove činjenice nismo znali kad smo prije godinu dana raspravljali o interpelaciji, samo smo ih naslućivali, a ovdje prisutni ministar Marić s javnošću ni tada ni danas nije podijelio o čemu se razgovaralo na tom sastanku. Jedino što znamo, opet iz medijskih napisa o korespondenciji između USKOK-ovih osumnjičenika Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i Milenka Bašića, je da su nakon toga sva ova tri USKOK-ova osumnjičenika sretni i zadovoljni“, primjećuje Grmoja te dodaje kako su objašnjenja Vlade o postupanju ministra Marića i HBOR-a nevjerodostojna, a poručio im je kako će tvrdnje i očitovanja Vlade o ovoj aferi, da nije bilo nikakvih pogodovanja investitorima, na kraju postati temelj obrane USKOK-ovih osumnjičenika.

Grmoja je od Zdravka Marića zatražio neka cjelokupnoj javnosti objasni što je radio na sastanku s USKOK-ovim osumnjičenikom Bašićem i o čemu su razgovarali te kako je došlo do toga da je HBOR jedini kreditor projekta Krš-Pađene kojeg komercijalne banke nisu htjele u tom trenutku podržati svojim kapitalom.

„Verglate službenu verziju priče kao svjedok koji je dobro poučen i pripremljen na svjedočenje i svjestan da ne treba iskazivati o stvarima koje bi mogle i njega samoga inkriminirati“, zaključio je u replici Grmoja obrativši se ministru Mariću.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj