fbpx

Vijesti:

1. veljače 2022.

Most: Je li pravi trenutak za uvođenje eura s obzirom na veliku inflaciju?

Zašto je Vlada odustala od objave crnih lista trgovaca koji neopravdano poskupljuju proizvode uslijed uvođenja eura, pitali su u utorak zastupnici Kluba Mosta.

„Govorilo se da će se na internetskoj stranici euro.hr objavljivati liste trgovaca koji neopravdano podižu cijene uslijed zamjene kuna u eure, a o tome je u više navrata govorio i guverner HNB-a Boris Vujčić”, rekao je Nikola Grmoja (Most) na konferenciji za novinare u saboru.

“Je li pravi trenutak za uvođenje eura s obzirom na veliku inflaciju?”

Nije nam jasno zašto se od toga odustalo, kaže Grmoja i ističe da su se u zemljama koje su uvele euro „crne liste” pokazale kao najbolji način kontrole procesa prelaska na euro.

Mostovci se pritom pitaju je li sada pravi trenutak za uvođenje eura s obzirom na veliku inflaciju.

U Sloveniju su, kada je uvodila euro, cijene narasle od 7 do 8 posto, no tada nije bilo ovolike inflacije, kazao je Zvonimir Troskot (Most).

Troskot se osvrnuo i na cijene energenata i jednostrane raskide ugovora Gradske plinare Zagreb s poduzetnicima, te moguće tužbe.

Kako bi se spriječile tužbe i mogući bankrot Gradske plinare Zagreb, predlaže Troskot, zamjenski opskrbljivač Termoplin Varaždin može nadoknaditi plin poduzetnicima u Zagrebu, a onda vlada to može nadomjestiti Termoplinu Varaždin.

„Već sada je izračunato da su lokalni opskrbljivači akumulirali preko milijardu kuna gubitka”, upozorio je Troskot.

Najavili pokretanje interpelacije

O tome kako kratkoročno i dugoročno odgovoriti na energetsku krizu, pomoći socijalnim institucijama kao što su pučke kuhinje, povećati vlastitu proizvodnju plina mostovci najavljuju i pokretanje interpelacije, instrument kojim zastupnici propituju odgovornost vlade, koja je u pripremi.

Na novinarski upit o korištenju državnih stanova, Grmoja je odgovorio da on koristi državni stan od 60-ak kvadrata, prijavio je boravište u Zagrebu i plaća prirez te da se odrekao naknade za odvojeni život jer su s njim u Zagrebu supruga i dijete.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj