fbpx

Vijesti:

Čelnik
10. srpnja 2022.

ČELNIK MOST-a U ISTRI IVAN VIDOVIĆ: Grabljenje za ostanak na vlasti pod svaku cijenu u Puli je velika predstava za javnost! Zoričić me razočarao!

izvor: istra24.hr

 

Rašulina peticija je igrokaz koji taj čovjek odrađuje za druge, ne bih to niti komentirao. Dušica Radojčić je uzurpirala svoju poziciju jednako kao što bi je netko drugi uzurpirao kada bi bio na njezinom mjestu. Isto bi postupili vijećnici bilo koje od stranaka iz pulskog Gradskog vijeća. Ne bih je za taj čin previše osuđivao, puno je gora činjenica da u Puli trenutno postoji gradska vlast koja postoji zbog sebe samih, odnosno održavanja sebe na pozicijama

Kada je početkom godine izabran na čelnu poziciju istarskog MOST-a bilo je jasno da 29-godišnji Umažanin Ivan Vidović ima ozbiljne političke ambicije. Podršku su mu Pazinu na osnivanju podružnice dali čelnici Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Marin Miletić.

Od tada je prošlo sedam mjeseci, a Vidović najavljuje širenje podružnica diljem Istre i skorašnje formiranje ogranka u najvećem istarskom gradu-Puli.

Bio je vrlo aktivan tijekom Mostovog prikupljanja potpisa za referendum o covid potvrdama kada je u kratkom roku u Istri uspio u stranku učlaniti 200-tinjak ljudi.

Vidović je rođeni Puležan, no nakon osnovne škole seli se u Vukovar, rodni grad svoje majke. Nakon fakulteta u Osijeku, odlazi dvije godine u Irsku, a potom se vraća u Istru i seli u Umag. Zaposlen je u jednoj zagrebačkoj IT tvrtki.

Podržali raspisivanje referenduma za Lungomare

Kaže da se kao mlad čovjek želi boriti za interes svojih sugrađana, no tvrdi, politika je često ta koja predstavlja kočnicu razvoju. Planira sa svojom ekipom, za koju kaže da je svakim danom sve veća, učiniti sve da politika prestane biti važna u toj mjeri u kojoj je sada.

“Politička stranka koja se bori protiv politike? Oksimoron ili potreba, vrijeme će pokazati”, kaže Vidović koji pomno prati politička zbivanja u Puli.

Posebno se angažirao oko podrške građanskoj Inicijativi referendum za Lungomare kada je u ime istarskog Mosta javno pozvao građane da podrže raspisivanje referenduma.

Napominje da su Pula, ali i cijela Istra već dugo žrtve loših politika vladajućih stranaka u Istri čije odluke često nisu bile donesene zbog interesa lokalne zajednice.

– Kada se uzme u obzir sve ono s čime raspolažemo, prirodna i kulturna bogatstva, turistički potencijal, mentalitet i sve ostalo što nas čini posebnima, jasno je kako ima još puno prostora za razvoj koji godinama koče katastrofalne lokalne politike i odluke. Pula ima jednu od najdužih obala od svih hrvatskih gradova, Pula ima ogromnu površinu neiskorištenih vojnih kompleksa, bivših turističkih prostora te smatramo kako postoji puno boljih lokacija na kojima bi bilo poželjno graditi hotele i poticati razvoj turizma. Lungomare je jedna od posljednjih oaza zelenila, napominje Vidović.

Ističe da je referendum za Lungomare i prikupljanje potpisa bio jedan od glavnih motiva zašto se Most odlučio snažnije aktivirati u najvećem istarskom gradu.

-Ja nisam političar, niti sam se ikad mislio baviti politikom, ali mislim da je došlo vrijeme da priliku dobiju građani da se organiziraju, iskažu svoje mišljenje i pokušaju se izboriti za svoj interes. Moramo važne stvari prestati prepuštati drugima, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, kaže Vidović.

Izbori u Puli

Napominje da će konkretne politike uskoro i javno prezentirati nakon što s radom krene pulska organizacija. Vidović smatra da Pula mora ići na prijevremene izbore jer je, tvrdi, aktualna politička situacija – zbog političara koji se bave sami sobom – neodrživa.

U toj varijanti vidi ogromnu priliku za izlazak Mosta iz sjene. Štoviše, uvjeren je da će njegova stranka na idućim izborima, kada kod budu, participirati u Gradskom vijeću i da će s vremenom postati važan čimbenik na političkoj sceni.

– Osim Pule, do kraja ljeta formiramo i podružnice u Umagu, Pazinu, a na jesen kreću Poreč, Rovinj, Labin i Buzet. To podrazumijeva i kreiranje strukture i organizacije po gradovima, a to pak znači da ćemo imati spreman teren koji će biti u stanju ukazivati na sve nepravilnost, stati na kraj svim lokalnim šerifima i plasirati krive stvari u javnost.

Uz to, organizacija znači kanal kojim ćemo se dalje nastaviti širiti. Organizacija znači stručnjake koji će imati terensku i organizacijsku podršku u svojem radu. Uskoro počinjemo i s programom koji će graditi ljudi. Program s konkretnim, jasnim i ostvarivim ciljevima koji će pisati stručnjaci, građani, poljoprivrednici, voćari, pčelari, udruženja obrtnika, razni instituti i slično. Sudjelovanje u pisanju programa Mosta za Istru bit će dostupno i studentima bi htjeli dati svoj doprinos u prvom od mnogih koraka ka Istri kakva ona mora biti – najsretnija europska regija, kaže Vidović.

Nakon zadnjih lokalnih izbora, ipak vidi promjene na Poluotoku. Zasad ne otkriva imena kandidata s kojima će Most graditi političku priču, no kaže, u slučaju prijevremenih izbora, imat će svoju listu za Gradsko vijeće Pule kao i kandidata za pulskog gradonačelnika.

– Ne bih još o imenima. Ići ćemo sigurno na izbore u Puli, a kandidat za gradonačelnika ne mora biti iz redova MOST-a. Prioritet su stručnost i kvaliteta. Takvoj osobi Most daje priliku nevezano je li naš član ili nije. Trenutno smo u određenim pregovorima i vjerujem da ćemo profilirati kandidata koji bi svakako mogao biti favorit na izborima, ili barem među favoritima, uvjeren je Vidović.

Komentirao je i raspad pulske vlasti koja nije uspjela preživjeti ni godinu dana.

– U gradonačelnika Filipa Zoričića na početku sam ulagao velike nade i za njega sam mislio da je čovjek s nekom novom idejom. Kako je vrijeme odmicalo, vidio sam da to i nije baš tako. U međuvremenu, sve ovo što se dogodilo, ovo grabljenje za ostanak na vlasti pod svaku cijenu od svih strana – Možemo, NLFZ, SDP- je pokazalo da se ti ljudi najviše bave sami sobom, umjesto da se traže rješenja za Pulu. Sve mi je to kao velika predstava za javnost, svi samo jedni druge prozivaju, kritiziraju, ali svi drže fotelje i pozicije. Pulski političari bave se sami sobom, tvrdi Vidović.

Komentirao je i najnovije preslagivanje snaga u pulskom Gradskom vijeću, i inicijativu Milana Rašule koji je pokrenuo smjenu predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić jer je članicama Inicijative Referendum za Lungomare dozvolila da govore u Vijeću.

– Rašulina peticija je igrokaz koji taj čovjek odrađuje za druge, ne bih to niti komentirao. Dušica Radojčić je uzurpirala svoju poziciju jednako kao što bi je netko drugi uzurpirao kada bi bio na njezinom mjestu. Isto bi postupili vijećnici bilo koje od stranaka iz pulskog Gradskog vijeća.

Ne bih je za taj čin previše osuđivao, puno je gora činjenica da u Puli trenutno postoji gradska vlast koja postoji zbog sebe samih, odnosno održavanja sebe na pozicijama. To čini i Možemo i IDS, HDZ, SDP i NLFZ. Od  ovih zadnjih smo očekivali kako će biti promjena, ali su se ili okružili lošom ekipom, ili nikad nisu niti imali ideju. Očekujemo od svih, počevši od Gradskog vijeća, pa do gradonačelnika da prestanu s ovom farsom zbog koje grad stagnira, odnosno nazaduje. Pula može i mora bolje, a sve dok je trenutna situacija kakva je sada, to se sigurno neće dogoditi, smatra Vidović i dodaje:

– Pozivamo sve da omoguće nove izbore i da konačno napravimo od Pule ono što bi i trebala biti – centar Istre u turističkom, industrijskom, razvojnom i kulturnom smislu.

Nadalje, što se predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić i Možemo! tiče, smatra kako je poprilično ružno prvo prebaciti odgovornost i rad oko referenduma na neovisnu inicijativu, a onda nakon toga, to predstavljati kao uspjeh stranke Možemo!.

O Kaštijunu

– Nije Možemo jedina stranka koje je podržala inicijativu. Ne govorim pritom o samoj dostavi potpisa, već o objavi koju je Možemo objavilo na svojim društvenim mrežama. Još jednom čestitke ljudima koji su vodili prikupljanje potpisa, jer je odrađen lavovski posao. Nadajmo se da to građani potvrditi izlaskom na referendum. Mi pozivamo naše simpatizere da izađu na referendum za Lungomare.

Najavio je da će MOST uskoro ponuditi svoja rješenja za Kaštijun.

– Tamo ćemo biti prije osnivanja gradske organizacije i ponudit ćemo rješenje problema, a o tome će govoriti stručnjaci Mosta. Ono što je sada već svima jasno, a radi se o nečemu na što je Most u više navrata i ranije skretao pažnju, je činjenica da su sustavi poput Kaštijuna u potpunosti promašeni, njihova svrha je beskorisna, a za uloženi novac, za izlobirani projekt moglo se dobiti puno bolje i jeftinije rješenje koje bi bilo kvalitetnije za sve građane Pule i sam proračun Grada.

Na kraju krajeva, alternativni sustav koji smo predlagali nudi kružni sistem u kojemu se sav otpad iskorištava. Također, očekujem da će barem netko odgovarati za katastrofalan odabir rješenja za otpad. Tu je glavna odgovornost na IDS-u, baš onom IDS-u koji je sada najglasniji kada se dogodio kvar. Bilo bi zanimljivo kada bi se ušlo u dubinu i provjerilo na koji način se uspjelo izlobirati rješenje u obliku Kaštijuna, zaključuje Vidović.

 

Osim Pule, do kraja ljeta formiramo i podružnice u Umagu, Pazinu, a na jesen kreću Poreč, Rovinj, Labin i Buzet. To podrazumijeva i kreiranje strukture i organizacije po gradovima, a to pak znači da ćemo imati spreman teren koji će biti u stanju ukazivati na sve nepravilnost, stati na kraj svim lokalnim šerifima i plasirati krive stvari u javnost


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj