fbpx

Vijesti:

Referendum
21. srpnja 2022.

Mostu su ‘ukrali‘ referendum, oni im ‘skinuli‘ desetak ruku

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Mjesecima je HDZ vrbovao sve oporbene stranke na razgovore oko promjena Ustava na temu referenduma, a na taj sirenski zov odazvali su se gotovo svi iz oporbe. Most nije.

“Ići razgovarati s HDZ-om oko navodno pravednijeg referenduma kada su ti isti ukrali referendum prije mjesec dana”, izjavio je početkom lipnja predsjednik Božo Petrov u Saboru. “Ovo je nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo, a oni koji pristaju na tu nemoralnu ponudu i odu na te razgovore, mislim da se politički potpuno diskvalificiraju”, poručio je nezavisni zastupnik Nino Raspudić.

No, ne lezi vraže, prvi politički potez tek osnovane stranke Socijaldemokrati bila je podrška HDZ-u! Od 18 saborskih zastupnika koji su izišli iz SDP-a, 13 ih je ušlo u novoosnovanu stranku, a od toga ih je deset dalo HDZ-u potpise za pokretanje procedure izmjena Ustava. Od ukupno 151 saborskog zastupnika, HDZ je za svoju inicijativu prikupio 92 potpisa, 76 vladajuće koalicije plus žetončić Hrvoje Zekanović, plus ovih deset ljevičara… Sve u svemu, bili su blizu, u tom trenutku trebalo im je još samo devet ruku koliko je potrebno za izglasavanje promjene Ustava glede referenduma.

ULOGA USTAVNOG SUDA

Osokoljen podrškom ljevičara, HDZ je doslovno preko noći, stavio spomenuti prijedlog na dnevni red posljednjeg zasjedanja Sabora prije odlaska zastupnika na ljetnu pauzu. U njemu se predlaže da za raspisivanje državnih referenduma uvjet ne bude više podrška 10 posto od ukupnog broja birača (što iznosi više od 360.000 birača), nego da to bude 250.000 birača. Predlaže se i izmjena ustavne odredbe prema kojoj odluku donosi većina birača koji su pristupili referendumu, i to tako da je uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona najmanje trećina svih birača, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača. HDZ tvrdi da bi se ovakvim izmjenama olakšalo pokretanje narodnih inicijativa, ali bi se istodobno osigurao legitimitet odlučivanja.

Osim gore navedenoga, u proceduru je uvršten i prijedlog izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu prema kojem se više ne bi čekalo prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu, nego bi Ustavni sud odlučivao o (ne)dopuštenosti pitanja i prije nego što se pristupi prikupljanju potpisa. Time bi se, obrazlaže HDZ, osiguralo stabilno funkcioniranje demokratskog društva, izbjegle nepotrebne napetosti i suvišni troškovi za organizatore referendumske inicijative.

U sabornici se povela žestoka rasprava u kojoj je prednjačio Most, pa je na kraju rezultat svega bio da je HDZ istini za volju skupio 80 ruku, što je dovoljno da prijedlog ide u drugo čitanje, ali već sada sa smanjenom potporom, odnosno 12 zastupnika je odustalo od potpore, a moguće je da se taj broj još i smanji.

“Pokušaj nasilja i prijevare je propao na prvom koraku. Pokušali ste prije ljetne stanke, mimo plana, staviti na raspravu izmjene Ustava kojima želite u potpunosti ubiti referendum, predati sve ovlasti Ustavnom sudu kako biste u samom začetku, prije nego proces uopće krene, ubili referendum”, prozvao je HDZ Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta. Među onima koji ne žele prihvatiti izmjene Ustava radi referenduma su Centar, Radnička fronta, Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, dok nominalno najjača oporbena stranka SDP uvjetuje potporu ukoliko se u Ustav uvrsti odredba da je “pobačaj pravo žena”.

Na tom tragu svoju potporu HDZ-ovoj inicijativi pravdala je nezavisna zastupnica Marijana Petir. Ona je za narod.hr rekla kako se oko potrebe uvođenja kvoruma podrške razvila rasprava i osobno smatra da on treba postojati jer se Ustav kao najviši pravni akt jedne države ne bi trebao učestalo mijenjati.

CINIČNA ZAHVALA

“Kvorum podrške posebno je važan u trenutku kada lijevo-liberalne političke opcije žele izmijeniti Ustav na način da se u Ustav uvede tzv. pravo na pobačaj, a kako za to nemaju podršku u Saboru, najavili su da će o uvrštenju tzv. prava na pobačaj u Ustav pokrenuti provođenje referenduma, za što bi im prema sadašnjim pravilima bila dovoljna većina birača”, poručila je Petir. O predavanju svih ovlasti Ustavnom sudu prije nego proces referenduma uopće krene, nije ništa govorila.

Za isti portal, dr. Natalija Kanački cinički je zahvalila Plenkoviću: “Hvala Ti što narod želiš ‘olakšati za referendume’!” Dr. Kanački, liječnica, članica je Organizacijskog odbora Građanske inicijative “Narod odlučuje” i članica Upravnog odbora udruge “U ime obitelji”.

“Pustila sam suzu kada sam pročitala da se premijer Plenković tako zdušno brine o narodnim inicijativama. Pa napokon razumije što nama, građanima i organizatorima inicijativa treba! Svakom laiku je jasna namjera ovih promjena koje zavodljivo i lukavo navode da su promjene tu radi nas građana: ‘da bi olakšali korištenje referendumom…’, ‘da bi se izbjegle nepotrebne društvene napetosti i podjele kao i troškovi za organizatore referendumskih inicijativa'”, piše uvodno Kanački.

Međutim, “ovim prijedlozima naziremo smrt referendumskih inicijativa”, nastavlja liječnica i zaključuje: “Samo zlonamjeran građanin u njima može vidjeti boljitak za građane i demokraciju… Ustavni sud referendumska pitanja često proglašava neustavnima, no inicijative služe i tome da se otvaraju velike teme i velika pitanja koje političari redovito zaobilaze ili ulaze u površne i sramotne rasprave koje zamagljuju istinu… Umjesto da idemo prema demokratskim modelima, mi se vraćamo na nedemokratske i totalitarističke modele gdje referendumi nisu poželjni niti potrebni”.

“Pritisak koji smo mi mostovci napravili na ostatak oporbe je urodio plodom! Ali ovo nije kraj, borba se nastavlja. Zaustavit ćemo ih jedino ako i vi budete aktivni! Ova pobjeda je dokaz da ih se može zaustaviti, ako smo zajedno i ako smo dovoljno glasni i aktivni!”, poručio je Grmoja na svom Facebook profilu. Očigledno da nas oko teme referenduma očekuje daljnja jaka i žestoka rasprava, nakon koje će biti očiglednije tko s kime i zašto surađuje.

Ovo je nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo, a oni koji pristaju na tu nemoralnu ponudu i odu na te razgovore, mislim da se politički potpuno diskvalificiraju’, poručio je nezavisni zastupnik Nino Raspudić


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj