fbpx

Vijesti:

10. studenoga 2022.

MOSTOV OKRUGLI STOL „IZBORNI SUSTAV KAKAV HRVATSKA TREBA“

„Najvažnije je da Ustavni sud ukine Zakon o izbornim jedinicama“

Na okruglom stolu „Izborni sustav kakav Hrvatska treba“, moderator Božo Petrov, saborski zastupnik Mosta, ustavnopravni stručnjaci, politolozi, predstavnici udruga, raspravljali su o mogućnosti da bi, zbog odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica, sljedeći izbori bili neustavni, ako ne bude promjene Zakona o izbornim jedinicama. Zaključili su da je zbog toga najvažnija odluka Ustavnog suda RH om ukidanju Zakona o izbornim jedinicama i kada će je objaviti, obzirom da je vremena malo.

Govornici prof. Robert Podolnjak s Katedre Ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. Nenad Zakošek i prof. Berto Šalaj, s Fakulteta političkih znanosti, Oriana Ivković Novokmet iz Gonga, te Željka Markić, iz Narod odlučuje i U ime obitelji, iznijeli su svoje stavove, a u dvosatnoj raspravi pridružili su im se i prisutni saborski zastupnici, Nino Raspudić, Marin Miletić, Arsen Bauk, Nikša Vukas, Milan Vrkljan, Marko Milanović Litre, Daniel Spajić.

Prof. Podolnjak je istaknuo kako je Ustavni sud još 2010. trebao ukinuti Zakon o izbornim jedinicama kao protivan načelu jednakog biračkog prava iz čl. 45 Ustava RH: „Činjenica je da zbog razlika u broju birača između pojedinih izbornih jedinica koje se kontinuirano povećavaju i danas dosežu i do 30 posto između najmanje 4. i najveće 9. izborne jedinice, nakon svakih parlamentarnih izbora, mi u suštini provodimo neustavne parlamentarne izbore. Stoga je iznimno važno da sljedeći parlamentarni izbori budu u skladu s Ustavom RH, što zahtijeva da Ustavni sud ukine postojeći Zakon o izbornim jedinicama što žurnije, kako bi Hrvatski sabor bio prisiljen donijeti novi zakon u skladu s Ustavom i smjernicama iz odluke Ustavnog suda o jednakom biračkom pravu, o poštivanju granica sadašnjih upravnih jedinica (županija i grada Zagreba), te određivanju neovisnog tijela koje će u budućnosti određivati pravila o delimitaciji izbornih jedinica, odnosno o broju zastupnika kada se u izbornim jedinicama bira različit broj zastupnika“, rekao je Podolnjak.

Prof. Zakošek u konstruktivnoj i informativnoj je prezentaciji istaknuo i objasnio što su ciljevi izbornog zakona: reprezentativnost, sprječava stranačku fragmentaciju, jednostavnost, potiče participaciju na izborima, omogućuje formiranje stabilne Vlade, legitimnost.

Osvrnuo se na ulogu Ustavnog suda: „Nemojmo je devalvirati, bitno je da se Ustavni sud ipak pojavi kao kontrolor. Treba poništiti Zakon o izbornim jedinicama i dio Zakona o izborima zastupnika koji propisuje izbor 14 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici“, rekao je Zakošek.

Prof. Šalaj se također referirao na situaciju neizvjesnosti, u kojoj se Hrvatska nalazi, dok se čekao odluka Ustavnog suda: „Nemamo službeni stav ustavnog suda što će poduzeti već samo njegovog predsjednika Šeparovića koji istupa u javnosti bez da kaže hoće li ukinuti Zakon o izbornim jedinicama ili nešto drugo poduzeti, jer je sadašnje stanje neodrživo, stanje u kojem imamo neustavne i nezakonite parlamentarne izbore, a jednakost je temelj demokracije“, rekao je Šalaj.

Oriana Ivković Novokmet je istaknula da je Gongov prijedlog da se Hrvatska podijeli na 6 jedinica u kojima bi se birao veći, ali različit broj mandata. Kao temelj za izračun izbornih jedinica mogu se odabrati stanovnici i birači, može oboje, a bitno nam je jednakost biračkog prava, teritorijalni kriterij jer bi granice jedinica pratile granice županija i Zagreb bi bio u jednoj izbornoj jedinici koja ne bi pritom bila najveća, nego bi jedinica s najviše mandata bila ona u kojoj su dalmatinske županije“.

Željka Markić podsjeća da je U ime obitelji organizirala dvije referendumske inicijative za promjenu izbornog sustava, prvu 2014., drugu 2018., te da je jednu spriječio SDP, HDZ-ov Plenković, a danas, kada prema novom popisu stanovništva imamo 500 000 birača više nego stanovnika, jasno je koliko su nužne promjene izbornog sustava: “Očekujem da se za sljedeće izbore omogući minimum, da isti broj birača ima pravo na svog zastupnika, da se uvede elektroničko i/ili dopisno glasovanje, da se ukine 8 mandata nacionalnih manjina jer su džoker kojeg HDZ i SDP po potrebi vadi iz rukava, a ne sredstvo “zaštite nacionalnih manjina”.

Saborski zastupnik Nino Raspudić istaknuo je da se Most zalaže da svaki glas vrijedi jednako, da je razmjeran izborni sustav, da rezultati parlamentarnih izbora predstavlja volju građana, da se participacija poveća, elektronskim i dopisnim glasovanjem: „Most je u skladu sa svim navedenim predložio više modela, od nekoliko većih izbornih jedinica do prijedloga da Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Svakako je najvažnije da se volja birača prelije na rezultate izbora, kako bi Vlada uistinu predstavljala građane“, rekao je Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj