fbpx

Vijesti:

3. studenoga 2017.

Grmoja: Plenkovićev savjetnik Šeks je 23 godine znao i šutio o Agrokoru

Na konferenciji za medije održanoj danas u Hrvatskom Saboru, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kao što je i najavljivao, predočio je dokumentaciju o malverzacijama u Agrokoru za koju su znali visoki dužnosnici u Vladi RH iz redova HDZ-a, koji su i danas jako aktivni na političkoj sceni.

„Ovaj dokument dokazuje da su, ne samo posljednjih godina „svi sve znali“ o tome što se događa u Agrokoru kako tvrdi guverner Vujčić, nego i da je Financijska policija otkrila nepravilnosti i pronevjere još ranih 90- ih, koje je potvrdila i Narodna banka Hrvatske.  Ova dokumentacija pokazuje da je zakazalo pravosuđe jer nije bilo optužnog prijedloga, zakazale su i institucije i ključni ljudi izvršne vlasti koji su znali za nepravilnosti, a ništa nisu poduzeli. Vladimir Šeks koji je na ruke dobio ovu dokumentaciju 1994., vodio je istražno povjerenstvo o Agrokoru i robnim zalihama dvije godine kasnije i nije ju uzeo u obzir, nego zatajio“, istaknuo je Grmoja.

Tumačeći dokument koji posjeduje, Grmoja je rekao kako je s konkretnim propustima pune 23 godine bio upoznat čovjek koji je aktivan u hrvatskoj politici, koji savjetuje premijera Andreja Plenkovića.

„Radi se o čovjeku koji nas je kod sramotnog sklapanja ove trgovačke koalicije gledao s galerije i budno nadzirao svaki potez. Riječ je o osobi koja je po vlastitom priznanju savjetovala premijera Andreja Plenkovića, da do zadnjeg trena brani ministra Zdravka Marića, ne zbog uvjerenja da je nekompromitiran nego kako bi sačuvao vlastitu poziciju. Riječ je o osobi koja tvrdi da je odigrala presudnu ulogu u ohrabrivanju Ivana Vrdoljaka da uđe u koaliciju s HDZ-om. To ohrabrivanje odrađeno je preko određenih punktova“, izložio je Nikola Grmoja.

Na pitanja novinara odgovorio je da bi društvo i država bili puno uređeniji i ulijevali više povjerenja da je Vladimir Šeks iskoristio svoju poziciju i saznanja i poduzeo radnje koje je trebao poduzeti.

„Neki su davno sve znali, zadnjih par godina su svi sve znali, a jedino ministar Marić još uvijek ništa ne zna. Šeks je i danas tu. On je glavni savjetnik stranke koja je, zajedno s SDP-om, stvorila Ivicu Todorić, koji ih je financirao, a oni su ga aktivno podupirali.  Zato, kada Plenković nas u Mostu naziva Todorićevim  glasnogovornicima, molimo ga da nas ne zabavlja ovakvim izjavama jer je situacija previše ozbiljna i nije vrijeme za zabavu“, zaključio je politički tajnik Mosta.

U dokumentaciji koju je podijelio novinarima radi se o izvješću službene institucije, Financijske policije iz 15.03.1994., o provedenoj kontroli poslovanja poduzeća Agrokor d.d. iz Zagreba Gajeva 5/V, zbog ostvarivanja i korištenja sredstava po kratkoročnim kreditima za otkup i zalihe poljoprovrednih proizvoda u kojima sudjeluje primarna emisija Narodne banke Hrvatske; kao i kredita za kupnju dionica poduzeća u pretvorbi kod Zagrebačke banke d.d. Kontrolom je utvrđeno da je naprijed navedena pravna osoba temeljem Odluke Kreditnog odbora Zagrebačke banke 14.10.1991. sklopila s bankom u 3 navrata, ugovore o kratkoročnom kreditu za otkup i zalihe kukuruza po tri ugovora o kratkoročnom kreditu na ukupni iznos od preko milijardu tadašnjih HRD-a. Osim kredita za kupnju žita, tu je i kredit Zagrebačke banke za kupnju dionica poduzeća u pretvorbi, a kontrolom je utvrđeno da je pravna osoba, Agrokor, nenamjenski koristio kredite za kupnju dionica od Hrvatskog fonda za razvoj za poduzeća DIP Turopolje iz Velike Gorice, Prva Hrvatska tvornica ulja iz Zagreba i Agroprerada, što je utvrdila i Narodna banka RH.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj