fbpx

Vijesti:

6. ožujka 2018.

PRIHVAĆENA INCIJATIVA MIRE BULJA O PONOVNOM OFORMLJENJU OPĆINSKOG SUDA U SINJU

Sinj, 6. ožujka 2018. – Na inicijativu saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja u Sinju je danas održan sastanak na kojem je jednoglasno donesen zaključak kojim se od nadležnih institucija traži ponovno oformljenje Općinskog suda u Sinju na kojem su načelnici i gradonačelnici Cetinskog kraja, kao i predstavnik Županije prihvatili inicijativu Mire Bulja o ponovnom oformljenju Općinskog suda u Sinju.

Na sastanku su bili predstavnici Grada Sinja na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, načelnik Otoka Dušan Đula, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Dicmo Marko Vukas, a u ime Županije splitsko-dalmatinske zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Tomislav Opačak.

Prijedlogom Zakona o područjima i središtima sudova koji je upućen saborsku proceduru, planira se oformiti 10 novih općinskih sudova, a među njima nema sinjskog. U Prijedlogu Zakona navodi se kako se kod ustanovljavanja broja sudova rukovodilo brojem stanovnika (50.000) na određenom području. Miro Bulj naveo je kako niti jedno područje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osim Splita i Cetinske krajine, ne udovoljava tom kriteriju, ističući kako Sinju gravitiraju i općine Muć i Cista Provo te ostale općine Dalmatinske zagore.

„Na ovom sastanku postignuta je suglasnost da Općinski sud treba biti u Sinju, jer svi elementi koje imamo zadovoljavaju sve uvjete. Sutra u poslijepodnevnim satima je rasprava u Saboru, a danas sam se čuo i s ministrom Bošnjakovićem s kojim je dogovoren sastanak za sutra u 11 sati u Ministarstvu. Pozvao sam sve nazočne da sudjeluju na tom sastanku, jer gašenje institucija znači gašenje ne samo Sinja, nego cijele Zagore“, istaknuo je Bulj.

U zaključku koji je danas prihvaćen, između ostaloga stoji kako prema popisu iz 2011. godine Cetinska krajina ima 48.349 stanovnika, te da se tom broju treba dodati i broj stanovnika općina Cista Provo i Muć te ostalih općine Dalmatinske zagore koje gravitiraju Sinju. Također je ukazano i na činjenicu da bi se oformljenjem Općinskog suda u Sinju uštedjelo na troškovima građana, kao i na troškovima prijevoza zaposlenika Suda.

Most nezavisnih lista


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj