fbpx

Vijesti:

26. srpnja 2019.

MOSTOV PRIJEDLOG MJERA ZA POREZNO RASTEREĆENJE

Petrov: „Predlažemo da se porezne olakšice za djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece.“

Zagreb, 26. srpnja 2019. – Most nezavisnih lista je predstavio je danas u Hrvatskom saboru prijedloge mjera za porezno rasterećenje u kontekstu najavljene javne rasprave o novim promjenama u poreznim propisima.

Predsjednik Mosta Božo Petrov naglasio je kako svaka promjena u poreznom sustavu mora biti opipljiva, mjerljiva i imati konkretan cilj.

„Mostove mjere poreznog rasterećenja dizajnirane su tako da imaju 3 cilja.

Prvi je cilj da budu doprinos demografskoj politici. Drugi, da budu impuls poduzetništvu i poduzetnicima. A treći cilj Mostovih mjera je potaknuti ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj”,  istaknuo je Petrov.

“Naravno, ove mjere samo su dio šireg ekonomskog i socijalnog programa na kojem radimo u Mostu. A svjesni smo i da svako porezno rasterećenje ima svoje naličje u vidu smanjenja javne potrošnje i proračunskih rashoda. Međutim, mjere koje danas predstavljamo smatramo provedivima odmah i bez odgode ili izlika”, rekao je Petrov.

Članica ekonomskog savjeta Mosta Petra Mandić iznijela je prijedlog Mosta da se u sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće.

„Ovim bismo pomogli dijelu građana koji imaju niske plaće koje ne ulaze u „porezne škare“ pa nikakvo smanjenje poreznih stopa na njih ne može utjecati. Riječ je o većini zaposlenih u Hrvatskoj, a ovo je jedina moguća mjera koja može povećati njihove neto plaće. Najviše koristi od ove mjere imali bi zaposlenici s niskim plaća te dvoje ili više djece“, naglasila je Mandić.

Dodala je kako ova mjera ima jasan pozitivni demografski učinak, te bi nužno povukla za sobom kompletan redizajn sustava doplatka za djecu.

Vezano za demografsku komponentu poreznog sustava iznijela je i prijedlog da se PDV na sve oblike i namjene hrane plaća po stopi od 13%, izuzevši osnovne proizvode koji se oporezuju po stopi od 5%.

Mislav Kraljević, član ekonomskog savjeta Mosta, predstavio je mjere za rasterećenje poduzetnika.

„U ekonomskom savjetu Mosta analizirali smo i detektirali neke ključne probleme u poreznom sustavu koji su kočnica poduzetnicima. Temeljem provedene analize predlažemo vraćanje olakšice za reinvestiranu dobit. Time bismo dobili sustav koji snažno potiče investicije u poduzetničke poduhvate, a oporezovala bi se samo dobit koja se ne ulaže u poslovanje, nego se isplaćuje vlasnicima. No, isplaćena dobit smije se oporezovati samo jednom, u sustavu poreza na dobit, a ne kao dosad, da se isplaćena dobit oporezuje dvostruko i kroz porez na dohodak. Za takvu praksu dvostrukog oporezivanje dobiti nema nikakvog opravdanja, ona je duboko nepoštena, a efektivna stopa  oporezivanja dobiti zbog nje dostiže čak 30%. Zbog toga predlažemo ukidanje oporezivanja dohotka od isplaćene dobiti”, rekao je Kraljević.

Dodao je kako u sustavu poreza na dobit hitno treba ukinuti i obvezu plaćanja akontacije poreza na dobiti poreza na dohodak.

„Akontacija poreza na dobit prema važećim propisima plaća se po osnovi godišnje porezne prijave za prethodnu kalendarsku godinu. Takva praksa odraz je lagodnosti i komocije poreznih tijela, a poduzetnicima stvara probleme i obveze koje nemaju nikakvu objektivnu podlogu u aktualnoj stvarnosti.“

Kraljević je zaključio kako će Most inzistirati i na ukidanju minimalno propisane osnovice za doprinose za direktore i članove trgovačkih društava.

„Radi se o pretjeranom opterećenju za 107 tisuća mikro trgovačkih društava gdje minimalni doprinosi iznose više od 24.000,00 kuna te time negativno utječu na odluku o upuštanju u poduzetničku djelatnost i potiču sivu ekonomiju“, rekao je Kraljević.

Objasnio je i prijedloge poreznih mjera Mosta za poticanje ulaganja u obrazovanje, istraživanje i znanost.

“U Mostu smo osmisli dvije jednostavne mjere koje bi pozitivno utjecali na ulaganje u spomenuta područja. Prva mjera je jedinstveno dvostruko umanjenje porezne osnovice za sva ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj. Druga mjera predviđa delimitiranje iznosa za porezno priznate donacije obrazovnim i znanstveno-istraživačkim institucijama. Priznavanje ovih troškova kao porezno relevantnih koji umanjuju poreznu osnovicu zasigurno bi povećalo investicije zasnovane na znanju i novim tehnologijama koje stvaraju visoku dodanu vrijednost. Time bismo napravili i jedan korak više prema zemlji znanja, pametne ekonomije i visoke tehnologije”, istaknuo je Kraljević.

U kontekstu pomoći poduzetnicima Petrov se najprije osvrnuo na problematiku stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu.

„U Mostu smatramo kako je krajnji trenutak da se PDV na ugostiteljsku djelatnost smanji s 25% na 13%. Ova turistička sezona pokazala je da se turistička konkurencija na Mediteranu oporavila. Smanjenjem stope PDV-a na 13% otvaramo prostor hrvatskim profesionalcima u turizmu i ugostiteljstvu da budu konkurentniji na zahtjevnom tržištu”, objasnio je Petrov.

Božo Petrov je ponovio kako se u ovom paketu nalazi samo dio mjera koje su osmislili stručnjaci iz prakse i iz realnog sektora. Riječ je o 9 mjera. Mjere su konkretne i odnose se na konkretne ljude i rješavaju konkretne probleme. A Most privodi kraju i izrada sveobuhvatnog programskog dokumenta sa zaokruženim paketom promjena na području poreza, doprinosa te radnih odnosa i administrativnih rasterećenja.

“Iskoristit ćemo ovo ljeto da finaliziramo naše programske dokumente i da otvorimo o njima javnu raspravu. Uvažavajući sva mišljenja želimo stvoriti temelje za održiv rast hrvatskog gospodarstva te fiskalnu disciplinu i ravnotežu”, zaključio je Petrov.

Na pitanja novinara kako u Mostu komentiraju najavljena Vladina rasterećenja poreza na dohodak za mlade do 30 godina, Kraljević je odgovorio kako su tom mjerom pomalo razočarani.

“Ta mjera pogađa relativno uski krug poreznih obveznika, manje od 20% ukupno zaposlenih. To su osobe koje imaju male plaće i neće od te mjere imati puno koristi. A nakon što navrše 30 godina, kada mladi počinju zasnivati obitelji, dobivaju djecu, kupuju nekretnine, država će ih penalizirati porezom”, objasnio je Kraljević.

Božo Petrov komentirao je najavu da će i Vlada smanjiti PDV na ugostiteljsku djelatnost.

“Po svemu sudeći pritisak ugostitelja i djelatnika u turizmu urodio je plodom. Mi u Mostu htjeli bismo da Vlada isto tako razmotri i prihvati našu mjeru da se porezne olakšice za djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece. Riječ je o konkretnoj i kvalitetnoj demografskoj mjeri koja bi zasigurno pridonijela da se obitelji odluče imati više djece i da im poraste standard”, rekao je Petrov.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj