fbpx

Vijesti:

9. lipnja 2020.

MIRO BULJ: “TREBA ZAORATI POLJA, A NE DOPUSTITI DA ORBAN I DRUGI JEFTINO KUPUJU TERITORIJ HRVATSKE!”

(Izvor: Dalmacijanews.hr, autor: Josip Grčić)

Dodao je i kako je samo u Dalmaciji neobrađeno 200 tisuća hektara zemljišta kojim bi se moglo prehraniti 11 milijuna ljudi.

Poljoprivredno zemljište koje će se moći prodavati strancima bila je tema konferencije koju je na sinjskoj utvrdi Kamičak održao Miro Bulj. Pogled s drevne tvrđave ‘puca’ na Sinjsko polje koje je, kao i brojna druga u Hrvatskoj, neobrađeno i puno korova, ali s odličnim potencijalom.

Bulj je istaknuo kako se Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji dopustila prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, a prijelazno razdoblje traje do 1. srpnja ove godine. Ipak, svega nekoliko sati prije konferencije donesena je odluka da se rok produžava još tri godine.

Baš je Bulj u kolovozu 2019. godine te u travnju 2020. dao Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Oba prijedloga Vlada je odbila.
– Mađarska je, kao članica Europske unije, donijela Zakon kojim se zabranjuje prodaja poljoprivrednog zemljišta. Takva odluka je nepravedna i tu nema jednakosti u Europskoj uniji pa zbog čega Hrvatska ne može kupiti poljoprivredno zemljište u Mađarskoj, a Mađari će moći kupiti zemljište kod nas, pita se Bulj.

– Ni HDZ-ova ni SDP-ova vlada nisu zaštitile sela i seljaka nego su ih iselili jer danas uvozimo 3 milijarde kuna proizvoda. Zaboravljen je seljak i selo i zbog toga imamo dvije trećine Hrvatske prazne.
Korona kriza je pokazala da Hrvatska nije samodostatna nego uvozimo prerambene proizvode iz drugih zemalja. Hrvatska Vlada i Sabor
moraju zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim fizičkim i pravnim osobama. Treba zaorati polja, a ne dopustiti iseljavanje Slavonije i Dalmatinske zagore i da na taj način jeftino Orban ili netko drugi kupe teritorij Hrvatske, poručuje Sinjanin.

Naglasio je da se narod nije ništa pitalo kod pljački, a nada se i kako će budući zastupnici i Vlada prihvatiti njegov prijedlog jer, kako kaže, bez referenduma se ništa ne može prodavati.
– To je naša zemlja, a zemlja bez naroda nije država, zagrmio je Miro Bulj.

Dodao je i kako je samo u Dalmaciji neobrađeno 200 tisuća hektara zemljišta kojim bi se moglo prehraniti 11 milijuna ljudi.
– Splitsko-dalmatinska županija kojom vladaju Kerum, Sanader i Boban nisu navodnili Sinjsko polje, a baš smo najmanje sredstva povukli za taj aspekt. Od ministarstva do županije su svi redom štetočine, oni nisu spasitelji, kako se nazivaju, nego grobari na ovom području, poručio je Bulj iz Sinja i zaključio kako će i dalje davati rješenja za probleme i boriti se za narod.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj