fbpx

Vijesti:

Marija Selak Raspudić
23. siječnja 2021.

Marija Selak Raspudić: Studente treba upoznati s načinom postupanja u slučaju da su žrtve spolnog uznemiravanja na fakultetu

Zagreb, 22. siječnja 2020. – Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, govorila o aktualnim slučajevima prijava spolnog uznemiravanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, te potrebi da institucije potaknu prijavljivanje kaznenog djela spolnog uznemiravanja.

Istaknula je da unatoč tome što je zaštita od spolnog uznemiravanja u našem zakonodavstvu osigurana kroz više zakona i propisa, poput Zakona o radu, Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o suzbijanju diskriminacije, Kaznenog zakona, njihovo implementiranje u praksi i dalje je nepremostiv problem.

Unatoč trendu porasta spolnog uznemiravanja i pooštrenju zakonodavnog okvira, trend rasta anonimnih pritužbi pokazuje da je i dalje prisutno veliko nepovjerenje žrtava da će institucije primjereno sankcionirati počinitelja. Naime, kako navodi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, interpretacija nekih sudova da ponavljanje ne nastupa odmah nakon što je žrtva dala do znanja da je ponašanje neželjeno nego tek tada kada se radnja prekine i ponovi, predstavlja veliki problem u primjerenom kažnjavanju počinitelja”, rekla je Selak Raspudić.

Navela je i najnovije podatke MUP-a za 11 mjeseci 2020. o 50 žrtava spolnog uznemiravanja, a tijekom cijele 2019. bilo je 65 žrtava spolnog uznemiravanja.

Osvrnula se na činjenicu spolnog uznemiravanja u okviru odnosa professor – student.

“Ovdje je riječ o jednom od najvažnijih odnosa u razvoju mlade osobe, jer je ovdje  povjerenje ovakvim postupanjem zloupotrijebljeno na najgori mogući način. Osobit problem u postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja na fakultetu predstavlja činjenica da studenti nisu upoznati s jasnim protokolom kako postupiti u slučaju da su žrtve spolnog uznemiravanja. Stoga ću se zalagati da se i u Hrvatskoj, po uzoru na Finsku, već prilikom upisa na fakultet student upozna s osobom kojoj se mogu obratiti u ovom slučaju, kao i sa zakonodavnim okvirom koji štiti njihova pravaInstitucije nisu tek mrtvo slovo na papiru, one trebaju pozorno pratiti što se događa i prve reagirati”, zaključila je Selak Raspudić.

Najavila je sazivanje tematske sjednice Odbora za ravnopravnost spolova na temu spolno uznemiravanje na fakultetu i potrebu da institucije potiču prijavljivanje kaznenih djela spolnog uznemiravanja.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj