fbpx

Vijesti:

Selak Raspudić
10. veljače 2021.

Selak Raspudić: “Medicinsku opremu vratiti u postupak javne nabave”

Zagreb, 10. veljače 2021. – Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknula je kako je od početka korona krize u Hrvatskoj suspendirana javna nabava medicinske opreme, a pod hitno bi je trebalo vratiti u postupak javne nabave, jer je upravo u domeni zdravstva korupcija jako prisutna. 

Vezano za današnji prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, osvrnula se na dokidanje javne nabave za vrijeme korona krize.

“Suspendiran je postupak javne nabave od korona krize u ožujku prošle godine, iako se situacija itekako promijenila i razlozi koji su tada navedeni više ne vrijede, jer se tržište od tada resetiralo i više nema nikakvog problema prilikom nabave opreme. Nužno je vratiti  medicinsku opremu u postupak javne nabave, a za sve što je do sada, u gotovo godinu dana napravljeno, nužno je podnijeti transparentno izvješće da se vidi kako je do sada provedeno. Interesantno je da za EU javna nabava vrijedi, a u RH se nije primjenjivala i to sve pod egidom brige i zaštite građana, što je Vlada uporno ponavljala. Iako je činjenica da je upravo nabava medicinske opreme bila podložna korupciji. Pitanje je, je li javna nabava suspendirana zbog skrbi za ljude ili zbog privatnih interesa?! Mislim da je odgovor na ovo pitanje posve jasan”, rekla je Selak Raspudić.

Podsjetila je kako strategija za suzbijanje korupcije od 2015.-2020. govori kako je postupak javne nabave jedno od najkritičnijih područja, a najveći rizici su upravo u sektoru zdravstva zbog skupe medicinske opreme i stoga se ne smije zaobilaziti.

Upozorila je na članak 7. zakona koji definira mogući sukob interesa, zbog činjenice da se član državne komisije za kontrolu javne nabave može nakon izlaska iz komisije vratiti svom poslodavcu koji se može natjecati u postupku javne nabave, čime je moguć sukob interesa.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj