fbpx
11. veljače 2021.

Dr. Ivan Bekavac: “Propustili su priliku uvesti dvosmjenski rad, rad subotom, uređena igrališta u velikogoričkim vrtićima jer se nisu prijavili na natječaje za EU fondove”

Velika Gorica, 11. veljače 2021. – Kandidat Mosta za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivan Bekavac, upozorio je kako je propuštena još jedna prilika za modernizaciju i poboljšanje velikogoričkih dječjih vrtića, jer gradska uprava nije bila zainteresirana za povlačenje sredstava iz EU fondova.

“Naš grad zadnjih godinu dana naočigled raste, novi dom su proteklih godina pronašle stotine obitelji s djecom vrtićke dobi. Brojni vrtići i njihovi osnivači gradovi i općine povukli su prije par godina više od 300 milijuna kuna iz okvira EU ESI fondova u svrhu modernizacije. ali nažalost ne i Velika Gorica. Međutim, bio je raspisan novi, drugi natječaj koji je nudio gotovo isti iznos od 300 milijuna kuna u istu svrhu kao i zadnji put, a koji je zatvoren jučer, 10. veljače, ali ni ovoga puta u gradu nije bilo interesa za sudjelovanje na natječaju koji je mogao pridonijeti poboljšanju vrtićke predškolske skrbi”, kaže Bekavac.

Istaknuo je kako je bilo potrebno valjano sustavno procijeniti potrebu aplikacije na natječaj, jer bi time profitirala djeca, roditelji i građani obzirom na brojne pogodnosti koje su bile ostvarive. Od uvođenja druge smjene i produženog rada vrtića do 21 sat, dodatnih programa, npr. Montessori, uređenjem igrališta, rada subotom, novih zapošljavanja odgojitelja, psihologa, financiranja edukacija, nabavke informatičke opreme, opreme za uređenje vrtićkih igrališta.

“Svime time moguće je pridonijeti ravnoteži poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Nije zanemariva niti činjenica kako bi rad u dvije smjene rezultirao smanjenjem broja djece u jutarnjoj smjeni, čime bi se rasteretile postojeće vrtićke grupe. Tako bi se osigurali pedagoški standardi i najbolji materijalni i programski uvjeti boravka i rada u vrtićima. Poželjno je bilo i planirati fizioterapijsku radionicu za djecu s teškoćama u razvoju ili najbolja audiovizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, te uključiti i zapošljavanje dodatnih stručnih suradnika, edukacijskih rehabilitatora, psihologa i fizioterapeuta. Iako nešto od nabrojenog, kako čujem, velikogorički vrtići već imaju, naša djeca zaslužuju bolje i novije, i to iz osiguranih EU sredstava, koja su ponovno promakla, (ne)voljom gradske uprave. Nadam se da će biti treće prilike i da će na tom natječaju sudjelovati i velikogorički vrtići”, rekao je Bekavac.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj