fbpx

Vijesti:

19. lipnja 2023.

Okrugli stol o zdravstvu: Kako riješiti probleme obveznog zdravstvenog osiguranja?

Može li se ukinuti monopol na obvezno zdravstveno osiguranje?!

U Hrvatskom saboru danas je održan Okrugli stol na temu stanja zdravstvene zaštite “Kako poboljšati zdravstvenu skrb u Hrvatskoj“ koji je moderirao saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot, a uz dr. Ivana Bekavca, voditelja Mostovog Savjeta za zdravstvo, sudjelovali su dr. sc. Andrej Grubišić, dr. med. Dražen Jurković, dr. Ognjen Bagatin, te dr. Nataša Ban Toskić.

PXL 190623 1008757501

Kako je uvodno istaknuo Troskot, potrebno je senzibilizirati stručnu i opću javnost na značaj i mogućnosti demonopolizacije obveznog zdravstvenog osiguranja, otvoriti stručnu raspravu o svim prijedlozima za financijsku održivost u kojoj će sudjelovati svi zainteresirani dionici počevši od ekonomista do udruga pacijenata i zdravstvenih djelatnika i zato su sve te struke i pozvane na okrugli stol.

„U Mostu smo uvjereni kako je između ostalog, mjera i financijska konsolidacija zdravstva nužno potrebna jer bez nje zdravstvo neće nikad stati na svoje noge što je preduvjet uspješnog provođenja stručnih medicinskih mjera i aktivnosti. Nužno je konačno promijeniti crne statističke trendove i otvoriti mogućnost stvarnim reformama“, ističe Troskot.

Niz je problema hrvatskog zdravstva, o kojima treba progovoriti i ponuditi rješenja: sve je veći nesrazmjer dostupnosti zdravstvene zaštite između velikih središta, te manjih gradova i općina, ali i čitavih županija u kojima se liječnici specijalisti pojedine djelatnosti mogu nabrojati na prste jedne ruke. Potom nedostatak liječnika, prvenstveno u radu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sve većih lista čekanja u bolnicama, te trend povećanja tzv. dugova zdravstvenih ustanova, mahom za neplaćene troškove  lijekova, opreme i materijala veledrogerijama.

Kako je istaknuo dr. Bekavac, problem je i statistika pobola i smrtnosti, prekasni početak liječenja najtežih stanja i bolesti, loš trend porasta pretilosti, dijabetesa, kao i poremećaja mentalnog zdravlja građana čemu su protekle stresne godine epidemije covida. Most je za univerzalno zdravstvo uz jačanje konkurentnosti i kvalitete te uz veću transparentnost, racionalnost i efikasnost uz mogućnost izbora, što jamči veću odgovornost građana i smanjuje monopol i protektorat države nad zdravljem građana.

PXL 190623 100875643

Sudionici okruglog stola složili su se oko potrebe revidiranja postojećeg modela plaćanja i financiranja zdravstvene zaštite u svrhu povećanja dostupnosti, kvalitete i učinkovitosti zdravstva.

Nakon izlaganja gostiju uslijedila je žustra rasprava prisutnih predstavnika udruga pacijenata i zdravstvenih djelatnika, kojom su potvrdili potrebu i značaj javnih interdisciplinarnih rasprava o razvoju i budućnosti zdravstva.

Zaključak je da zdravlje građana nije i ne smije ostati zarobljeno u političkom glibu sumnjivih javnih nabava, nikad objašnjenih gubitaka i troškova koje mi građani plaćamo vlastitim zdravljem i budućnošću naše djece.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj