fbpx

Vijesti:

16. veljače 2021.

Troskot o Gornjogradskoj gimnaziji: Na što je izravnom pogodbom potrošeno 8 milijuna kuna?

Zagreb, 16. veljače 2021. – Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot progovorio je o ozbiljnim nelogičnostima po pitanju rekonstrukcije Gornjogradske gimnazije koja je stradala uslijed zagrebačkog potresa. Naglasak je stavio na neobjašnjive i precijenjene procjene sanacije kao i na brutalno preplaćene radove pod krinkom „hitnosti“ na zgradi gimnazije.

“Koliko košta jedan šteher? Prva faza na obnovi Gornjogradske gimnazije je ugovorena izravnom pogodbom za cca 8.000.000,00 kn, odnosno 200 eura po kvadratnom metru. Postavlja se pitanje što se pod krinkom hitnosti izravnom pogodbom s Kamgradom dogovorilo za 200 eura po kvadratu? Možda šteheri, odnosno podupirači čija je tržišna cijena otprilike 15-20 eura ako se podupre cijela površina škole? Ako je tako, onda je Kamgrad zaračunao 10 puta veću cijenu. Da li je toliko koštala skela oko škole koja je postavljena a da izvođač još nije odabran? Zar skela može koštati 8 milijuna kuna? Ili je to jednostavno uobičajeni obrazac ponašanja izvlačenja novac od građana Zagreba direktnim pogodbama?”, pitao je Troskot i rekao da se hitnost izravne pogodbe mogla opravdati odmah nakon potresa a nikako 11. mjeseci nakon potresa te da se 8 milijuna kuna treba istražiti.

Nadalje, Troskot je rekao kako je kao projektant sanacije Gornjogradske gimnazije opet kao i prije 16 godina odabrana tvrtka AMG studio i to opet izravnom pogodbom mimo javne nabave. Naglasio je i da su se ukupni troškovi procjene sanacije sada popeli na preko 3000 eura po kvadratu. Postavio je i pitanje svrhovitosti odabiranja istog projektantskog ureda čiju je kvalitetu radova jasno pokazao zagrebački potres. “Zbog čega je ista firma koja je projektirala i nadzirala obnovu Gornjogradske gimnazije 2005. godine, sada odabrana da radi iste poslove? Pogledajte kako izgleda Gornjogradska gimnazija i kako je napravljena ta sanacija 2005.g. Koja se poruka time šalje građanima Zagreba? Zagreb se nalazi na trusnom području pa pitam hoćemo li nakon eventualnog sljedećeg potresa gledati isti scenarij da škola koja je obnovljena pred 16 godina dobije naljepnicu neupotrebljivo?”, rekao je Troskot.

Troskot dalje navodi kako je na temelju ponovne dokumentacije koju je izradila tvrtka AMG studio u siječnju 2021. objavljena javna nabava sanacije u drugoj fazi koja je procijenjena na oko 108.000.000,00 kn. “Prema samom programu mjera, procjena je 35.000.000,00 kn. Imamo 5000 metara kvadratnih škole puta 912 eura. To znači da je cijela ova obnova trebala koštati maksimalno 35 milijuna kuna.”, objašnjava Troskot.

Tko će odgovarati za ovolika odstupanja i zašto se na javnim nabavama, odnosno izravnim pogodbama uvijek odabiru isti izvođači, ovoga puta to je AMG Studio?”, pitao je  Troskot.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj