fbpx
23. veljače 2021.

Troskot: Zbog traljavosti Bilićeva ureda Grad Zagreb će vjerojatno morati platiti milijun kuna plus kamate

Zagreb, 23. veljače 2021. – U Vrpoljskoj ulici u Donjoj Dubravi u krugu od samo 100 metara, tri su nevjerojatne nelogičnosti koje su rezultat ‘rada’ Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i ureda za imovinske poslove. Ovaj ured poznatiji je kao ‘gradski mega ured’, ‘Bilićev ured’ ili ‘ured za sve’. Upozorili su na to danas Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot i Mostov vijećnik u GČ Donja Dubrava Nikola Horvatić.

„Unutar samo 100 metara možemo vidjeti sve one probleme koje se tiču lokacijskih dozvola, uporabnih dozvola, problema prometne sigurnosti, prometnica koje se ne grade sukladno standardima. Sve ovo uzrokuje probleme ljudima koji žive na ovom području. Također, zbog traljavosti rada Bilićeva ureda i neuknjiždbe jednog zemljišta, Grad Zagreb morat će vjerojatno platiti dodatnih milijun kuna plus kamate“, rekao je Troskot.

Sve detalje ‘rada’ Bilićevog ureda pojasnio Mostov vijećnik u GČ Donja Dubrava Nikola Horvatić koji godinama prati stanje u Donjoj Dubravi.

Prvi slučaj kojeg je istaknuo je širina ceste u Vrpoljskoj ulici. Cesta je na najužem dijelu široka 6,90 metara, a u najširem dijelu 7,70. „Da bi se izgradila višekatnica, prema GUP-u minimalna širina pristupne ceste mora biti 9 metara. Na ovu jadnu cestu maksimalne širine 7,70 metara izgrađeno je nekoliko višekatnica. Postavlja se pitanje kako je izdana lokacijska dozvola? Izdana je protivno odredbama GUP-a. Kako je izdana građevinska dozvola, kako je izdana uporabna dozvola? Ovo je jedna totalno nelegalna situacija“, rekao je Horvatić. Dodaje i kako se na istoj cesti radi još jedna višekatnica te da je život u Vrpoljskoj nemoguć. „Ovdje je nemoguće živjeti samo zato što je netko mimo postojećih propisa, mimo 38. članka GUP-a izdao lokacijsku dozvolu“, objasnio je Horvatić.

Drugi slučaj je parcela na Vrpoljskoj 8 na koju se prethodno osvrnuo Troskot. Radi se o parceli koja je prije 30-ak godina izvlaštena za potrebe Grada Zagreba. Horvatić ističe kako su bivšim vlasnicima naknade uredno plaćene, ali Grad Zagreb se nije pravovremeno uknjižio a sada će dva puta morati platiti jedno te isto. „U međuvremenu je Zagrebačka banka s hipotekom od milijun kuna sjela na zemljište Grada Zagreba“, govori Horvatić i dodaje kako je realna mogućnost da će se Grad Zagreb jer nije na vrijeme reagirao, naći u situaciji da će morati isplatiti tih milijun kuna sa pripadajućim kamatama. Kao dokaz navedenog Horvatić je novinarima pokazao izvadak iz zemljišnih knjiga gdje se točno vidi da je Zagrebačka banka stavila plombu od milijun kuna na to gradsko zemljište.

Kao treći slučaj u krugu spomenutih 100 metara, Horvatić je naveo Park branitelja Pavla Spudića. Radi se o parku branitelja iz Dubrave koji je poginuo na Ovčari, a čije je kosti njegova majka tražila 20 godina. „Postojeća gradska nomenklatura u 5-6 godina nije u stanju riješiti imovinsko-pravne odnose za jednu jedinu česticu kako bi se taj park mogao urediti. Imamo tri čestice. Dvije su u vlasništvu Grada, a treća nije. Kakav je to odnos Gradske uprave spram Domovinskog rata i spram branitelja“, zaključio je Horvatić i pokazao novinarima taj park koji se nalazi nasuprot MO Ivana Mažuranića i umjesto da je uređeni park poginulom hrvatskom branitelju, sada služi kao divlji parking.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj