fbpx
Metković
24. veljače 2021.

Most: Dalibor Milan ponovno nema mišljenje i odbija odgovoriti na pitanje

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića, održanoj 22. veljače, gradonačelnik Dalibor Milan, izbjegavajući odgovor na pitanje Mostove vijećnice Marijane Gluščević, krajnje je neprimjereno počeo docirati vijećnici, napustivši na kraju govornicu bez odgovora na postavljeno pitanje o spornoj građevinskoj dozvoli izdanoj jednom metkovskom investitoru.

Naime, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije, Ispostava Metković, izdao je u prosincu 2020. jednom investitoru građevinsku dozvolu za izgradnju objekta (21 stan, podrum, prizemlje i 4 kata) u Ulici Ilije Bošnjaka (predio Dućinovci) ukupne korisne površine više od 2000 metara četvornih, s 18 parkirnih mjesta u podzemnoj garaži i 14 na vanjskom parkiralištu.

Budući da je na dvjema posljednjim sjednicama Gradskoga vijeća usvojeno šest točaka Dnevnoga reda o organizaciji Civilne zaštite i procjeni opasnosti od različitih ugroza (požari, poplave, potresi, pandemije), uočili smo da je navedeno Rješenje protivno odredbama Prostornoga plana grada Metkovića. Konkretno, to područje je poplavljeno u kišnom dijelu godine, nema odvoda ni oborinskih ni fekalnih voda. Ulica Ilije Bošnjaka na najužem je dijelu široka 3,7 metara, što smanjuje vjerojatnost za brzu i učinkovitu intervenciju vatrogasnog vozila u slučaju ugroze, pogotovo jer ta ulica na svome kraju nema spoj na neku drugu prometnicu. Navedeni objekt bi na tome području podignuo visinu poplavnih voda i time još više ugrozio susjedne objekte.
Također, novi bi stanari svojim vozilima dodatno opteretili ionako slabo propusnu prometnicu i njezin neprimjeren spoj s Dubrovačkom ulicom na Platanu. Grad Metković, kao stranka u postupku, nije izjavio ni prigovor ni žalbu na spomenuto Rješenje, a g. Milan nije reagirao ni kao gradonačelnik ni kao građanin. Osim toga, umjesto da odgovori na pitanje vijećnice Gluščević, koja u Gradskom vijeću od 2017. godine zastupa vrlo velik broj građana, bahato ju upućuje na „neku drugu adresu“ na kojoj će dobiti odgovor. Gradonačelnik možda zaboravlja da je upravo on, kao gradonačelnik svim građanima, na toj i sličnim adresama trebao davno zatražiti odgovore na takva i slična pitanja, kako sam često voli reći „na dobrobit građana“. Nažalost, „dobrobit građana“ izgubila se u kaosu metkovskoga urbanizma. Grad bi se uvijek trebao očitovati prema svim novogradnjama koje na bilo koji način dovode u pitanje sigurnost građana i kvalitetu njihova života.
Zanimljivo je i to što se o spomenutoj novogradnji nije očitovalo ni MUP-ovo Ravnateljstvo Civilne zaštite, najvažnije javnopravno tijelo kojemu je sigurnost građana osnovna zadaća.
Na jednoj od prethodnih sjednica, gradonačelnik je o sličnom slučaju rekao da „nema mišljenje“, stoga ga još jednom pozivamo da građanima Metkovića, posebno onima u Ulici Ilije Bošnjaka, odgovori zašto nije reagirao ni u ovom slučaju nastavljanja urbanističko-građevinskog uništavanja Metkovića.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj