fbpx

Vijesti:

26. ožujka 2021.

Kao gradonačelnik Velike Gorice upravljat ću gradom transparentno

Izvor:gorica.info

Mostovci su nezadovoljni jer ne dobivaju odgovore na vijećnička pitanja. Gradska vijećnica Mosta Karmen Rak i dr. Ivan Bekavac, kandidat za gradonačelnika održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o netransparentnom upravljanju stanovima u vlasništvu Grada Velike Gorice i pitanjima na koja nisu dobili odgovore.

Karmen Rak kazala je kako je vijećnik Damir Slojšek postavio vijećničko pitanje v.d. gradonačelnika Krešimiru Ačkaru, te njegovom zamjeniku Ervinu Kolarcu vezano za gradske stanove, a na koje nikada nije dobio odgovor.

– S obzirom na novonastalu situaciju oko potresa, te potrebe zbrinjavanja stradalnika našeg turopoljskog kraja, ali i mogućnosti ustupanja na korištenje obiteljima pogođenim potresom s područja Banovine, postavljamo pitanje koliko Grad ima stanova u najmu, koliko ih je praznih, te na kojim su lokacijama. Razlog je taj što ne vjerujemo u transparentnost upravljanja gradskom, ali i našom imovinom. Pitanje je postavljeno 12. siječnja, no do danas nismo dobili odgovor – istaknula je Karmen Rak.

– Gospodin Slojšek postavio je i druga pitanja vezana za ugovore koje Grad ima sa koncesionarom ZET, a koji je izašao krajem prošle godine, te ni na to pitanje nije stigao odgovor sve ovo vrijeme. Naš treći vijećnik, gospodin Šembera također je postavio pitanje vezano uz gradski proračun, tražeći nadzor Ministarstva financija, ali ni on nije dobio odgovor više od tri mjeseca, a znamo da je naš proračun težak više od pola milijarde kuna, da je relativno netransparentno pisan i da o tome treba povesti računa u budućnosti, no to očito ne brine čelnika grada Velike Gorice  – kazao je dr. Ivan Bekavac, kandidat za gradonačelnika Velike Gorice.

Krije se istina o gradskim stanovima

Mostovci smatraju da se radi o prikrivanju istine kada je u pitanju postupanje sa stanovima u vlasništvu grada Velike Gorice.

– Znamo da je 2009. godine imenovano povjerenstvo za gospodarenje stanovima u gradskom vlasništvu, te je 2015. donesena i Odluka o prodaji stanova u vlasništvu grada, 2018. godine donesena je Odluka o najmu stanova, a 2019. i 2020. godine provedena Odluka o sastavu liste budućih najmoprimaca tih stanova. Nije nam jasno zašto građani i gradski vijećnici nemaju pravo znati s koliko stanova Grad raspolaže, koje su adrese tih stanova. Iz tog razloga kao građanin Velike Gorice podnio sam zahtjev službeniku za informiranje Grada sa upitom o tome, te se nadam da ću dobiti odgovor sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama kad se već ne poštuju propisi i poslovnik Vijeća – kazao je dr. Bekavac.

Istaknuo je da će kada postane gradonačelnik promijeniti model transparentnosti Gradske uprave. Tvrdi da na mrežnim stranicama Grada Velike Gorice nisu dostupni zapisnici sa sjednica Gradskog vijeća.

– Puno toga bi bilo transparentnije, vidljivije i jasnije građanima. Potrebno je to izmijeniti i ja ću tu praksu izmijeniti kako bi građani doista znali tko što govori u Gradskom vijeću te koga zapravo zastupaju – zaključio je dr. Bekavac.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj