fbpx

Vijesti:

1. listopada 2021.

Bulj:„Stojim iza svega što sam rekao o Stipi Mesiću“

Zagreb, 30. rujna 2021. – Suđenje u postupku bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića protiv saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja koji ga je u veljači 2019. na svom Facebooku nazvao “elementarnom nepogodom za Hrvatsku i klevetnikom naše države”, danas je nastavljeno iskazima Mesića i Bulja.

Tužitelj Mesić je u svom iskazu pokušao objasniti što mu je narušilo čast i ugled pa od Bulja traži  30 tisuća kuna. Bulj je pak pojasnio zašto je Mesića nazvao elementarnom nepogodom i klevetnikom, a istaknuo je kako je Mesićev napad počeo nakon što je kao saborski zastupnik ukinuo ured bivšeg predsjednika Mesića.

Sutkinja Janja Marijan Žabek odbila je Buljeve dokazne prijedloge, a predložio je Vladimira Šeksa, Josipa Manolića, Davora Božinovića, Marijanu Petir… sve Mesićeve bivše suradnike, kao i preslušavanje snimki Mesićeva govora u Sydneyju i snimke priloga koji govori o čekovima je koje je dobio od iseljenika. Zbog odbijanja dokaza, Bulj je zatražio izuzeće sutkinje.

Bulj je u svom iskazu ispričao kako je ukidanje ureda Stipe Mesića, bio povod za tužbu:

„Mnogi ljudi su i govorili i pisali o Mesiću ovo što sam ja rekao, pa knjiga Miroslava Tuđmana nosi naslov Krivokletnik i govori upravo o Mesiću, a isto su o njemu govorili i Ivan Aralica i Zdravko Tomac. Cijela Hrvatska zna za njegove govore, kada je početkom 90-ih veličao ustaštvo, kao i za čekove dijaspore koje je uzeo, pa su netragom nestali. Mene je tužio samo zato što ne može prežaliti svoj ured koji mu je oduzet na moju inicijativu, a tih 600 000 kuna koliko je stajao porezne obveznike, dao sam civilnim žrtvama Domovinskog rata. Na mene kao mladog branitelja, kao i sve nas u to vrijeme, utjecao je Mesićev govor kako je NDH pobjeda hrvatskog naroda, jer smo tada svi bili složni, i sinovi partizana i ustaša, a podjele kakve je Mesić zagovarao, dijelile su hrvatski narod. Nama je bilo važno što on govori, imao je utjecaj na nas. Zato sam rekao da je Mesić elementarna nepogoda za nas, klevetao je našu državu u Australiji u najtežim vremenima. Nakon ove faze ustaštva, Mesić je napravio zaokret i postao ikona antifašizma“, rekao je Bulj.

Bulj je sutkinji odgovorio kako nije htio oklevetati Mesića, nego izraziti svoj stav o čovjeku koji je dva puta bio predsjednik države, a ni danas nije običan građanin kako se predstavlja.

„Izabran sam za zastupnika naroda i moja dužnost je govoriti, upozoravati i iznijeti svoje mišljenje. A Mesić nije običan građanin, i dalje je aktivan u politici i neki dan je organizirao sastanak s Milanovićem i Bakirom Izetbegovićem. Stalno ću govoriti i upozoravati i dalje ostajem kod svega što sam rekao za Mesića“, rekao je Bulj.

Tužitelj Mesić je rekao da je dugo u politici, od predsjednika općine u Jugoslaviji do predsjednika Hrvatske, te da je dobivao razne etikete koje ga uznemiravaju. Vezano za ukidanje svog ureda, kazao je kako je taj ured imao samo jednu zaposlenicu i nije bio veliki trošak. Za aferu Patria u kojoj je postojala sumnja u podmićivanje političara za kupnju oklopnih vozila finske tvrtke, Mesić tvrdi da to nije bilo za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata (afera je bila 2005.) Na pitanje Bulja odgovorio je kako ne zna čija je inicijativa ukidanje ureda predsjednika, da nije nikada u Australiji veličao ustaštvo, te je išao tražiti financijsku pomoć kao potpredsjednik HDZ-a, a tamo su se pjevale pjesme.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj