fbpx

Vijesti:

20. listopada 2021.

Marija Selak Raspudić: Zašto se toliko čekalo s izmjenama Zakona o obnovi ako od početka znamo da nije dobar

Zagreb, 20. listopada 2021. Danas se u Hrvatskom saboru raspravljalo o izmjenama Zakona o obnovi. Marija Selak Raspudić ispred Kluba Mosta odmah je na početku rasprave postavila pitanje zašto su građani pogođeni potresom toliko čekali na zakonske izmjene kad znamo da Zakon o obnovi u praksi ne funkcionira čitavih godinu dana.

„Ako znamo da zakon donosi stranka presuđena za korupciju mora se postaviti pitanje je li netko namjerno čekao 5 do 12, da budemo u pritisku nedohvatljivih rokova za europski Fond solidarnosti. Izluđeni stopiranjem zahtjeva i ne micanjem s mjesta nakon godinu dana, da budemo mentalno pripremljeni na priču da je jedina slamka spasa ukinuti javnu nabavu ispod 39 milijuna kuna i dokinuti pravni poredak te omogućiti da nelegalno postane legalno“, upozorila je Selak Raspudić. Dodaje kako Vlada nije izvijestila Sabor o dosadašnjem tijeku obnove. „Ne znamo koliko će izmjene Zakona o obnovi povećati ukupne troškove obnove s obzirom da će se po novome obnavljati i nelegalne građevine. Ne znamo ni koliko građevina ima neriješene vlasničke odnose kao ni kako su to točno javne nabave, koje ministar Horvat naziva nepotrebnim administrativnim radnjama, navodno stopirale obnovu“. Selak Raspudić je predložila da se skraćeni rokovi za javne nabave propišu Zakonom o obnovi, a ne pravilnikom kojeg bez kontrole Sabora i rasprave donosi ministar.

„Ovo su izmjene kojih se struka odrekla jer je se nije pravovremeno konzultiralo premda postojeći Zakon propisuje Savjet koji je upravo trebao omogućiti struci da nadgleda obnovu. Ovo su izmjene zakona koje je državni tajnik koji ih je pisao nazvao eksperimentom. Taj eksperiment nije gotov, nego se nastavlja, a on se zove postepeno dokidanje pravne države i kontrolnih antikoruptivnih mehanizama. Mi moramo biti svjesni da ovu obnovu plaćaju svi građani Republike Hrvatske i da će ih ona koštati 85.000,00 kn po zaposlenom stanovniku Hrvatske. Minimum koji dugujemo tim ljudima je da osiguramo da procesi budu brzi i transparentni, a korupcija onemogućena.“, zaključila je Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj