fbpx

Vijesti:

24. prosinca 2021.

Most: ‘Skupili smo 400.000 potpisa za referendum o ukidanju stožerokracije i covid potvrda

Most je objavio kako je sakupio 400 tisuća potpisa za referendumske inicijative “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije”. Istaknuli su kako će pravovaljane potpise 24. siječnja donijeti u Sabor. Sakupili smo 400 tisuća potpisa, otkrio je saborski zastupnik Marin Miletić dodavši da se trese od radosti i uzbuđenja što su uspjeli.

– Drago nam je reći da smo uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma, kazao je na konferenciji za novinare čelnik Mosta Božo Petrov najavivši da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti 24. siječnja u Sabor.

Glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako očekuje da Vlada i Sabor u roku mjesec dana od predaje potpisa ih prebroji i raspišu referendum. “Ovaj put smo puno pripremljeniji, za sve smo spremni. Mi referendum imamo i ako kojim slučajem nekakvim makinacijama vlast bude nastojala zaustaviti referendum to im nikako ne bih preporučio”, poručio je Grmoja istaknuvši da ovaj put neće biti moguće ukrasti potpise kao na prethodnim referendumskim inicijativama je će “za svaki potpis koji proglase nevažećim morati dokazati zašto”. Poruku premijera Andreja Plenkovića da se ništa neće promijeniti i kada bi referendum prošao Grmoja je nazvao porukom ljudi na rubu očaja.

Selak Raspudić: Referendumska inicijativa već polučila konkretan učinak

– Odustalo se od takozvanog 2G modela, ministar zdravstva Vili Beroš suprotno europskim preporukama najavljuje ublažavanje mjera za blagdane, a premijer Andrej Plenković nenadano je odriješio kesu da bi pozvao iseljenike natrag u Hrvatsku. Jasno je da su sve odluke dosad bile isključivo političke, a ne zdravstvene prirode i zato je nužan referendum, poručila je Marija Selak Raspudić. Dodala je kako očekuje od Vlade i Sabora raspisivanje referenduma. Poteze vladajućih ocijenila je ‘očajem’ i ‘pogubljenošću’.

– Mnoga je zvijer ostavila trag na ovome snijegu referendumske inicijative, kazao je zastupnik Nino Raspudić koji drži da će referendumska inicijativa ostaviti dubinske promijene na političkoj i medijskoj sceni Hrvatske.

Referendumskom inicijativom Most želi ukinuti COVID potvrde i ovlasti odlučivanja o dijelu mjera prenijeti s Nacionalnog stožera na Hrvatski sabor. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti potpise deset posto birača od njihova ukupnog broja, što je 368.446 potpisa.

Ta tema već nekoliko dana izazive brojne rasprave i sukobe na političkoj sceni. Referendumska inicijativa, tvrdi premijer Andrej Plenković, besmislena je i jedini joj je cilj da podmetne nogu Vladi i Stožeru. Pozvao je Most na javno prebrojavanje broja potpisa – na Markovom trgru, pred kamerama. Predsjednik Zoran Milanović poziv nije prihvatio iako je, kaže upozorio “tko krade, taj i laže”. U zeleno-lijevom bloku upozoravaju da bi ipak trebalo nadzirati pregledavanje potpisa i to preko neovisnog povjerenstva koje bi se sastojalo od predstavnika različitih političkih opcija i Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku da su COVID potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi u skladu s Ustavom. Odbio je i prijedloge za ocjenu ustavnosti vezano za ovlasti Stožera civilne zaštite, obvezno testiranje zaposlenika u zdravstvu i socijalnim službama te za posebne mjere prilikom primanja pacijenata.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj