fbpx

Vijesti:

24. siječnja 2022.

Most: Ovo je pobjeda građana, moralna pobjeda onih koji su potpisali za raspisivanje referenduma

Predstavnici inicijativa Dosta je stožerokracije i Odlučujmo zajedno, donijeli su u Hrvatski sabor 82 kutije s potpisima za raspisivanje referenduma kojim se traži ukidanje COVID potvrda i  stožerokracije, kako bi se ovlasti i odlučivanje o mjerama s Nacionalnog stožera prebacile na parlament. Saborski zastupnici Mosta održali su konferenciju za novinare, te istaknuli kako je svaka referendumska inicijativa prikupila više od 400.000 potpisa, što je jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu što građani Hrvatske očekuju.

Božo Petrov je naglasio: „Danas smo u Hrvatski sabor kroz dvije referendumske inicijative donijeli potrebne potpise za održavanje referenduma, “Odlučujmo zajedno” ima 410.533 potpisa, “Dosta je” 409.219 potpisa. Mislim da je time poslana sasvim jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu što ljudi u Hrvatskoj očekuju – očekuju referendum. Stoga, tražim od Vlade, inzistiram, da barem u jednakom vremenu u kojem smo mi prebrojali potpise i oni prebroje potpise i iniciraju referendum. Hvala još jednom svim volonterima koji su bili na štandovima, hvala svim građanima koji su dali potpis, koji su jasno dali poruku Vladi, vladajućima i Ustavnom sudu. Ovo je pobjeda građana. Sada je red na Vladi, neka budu barem jednako efikasni kao mi“, rekao je Petrov.

Nino Raspudić je rekao da se u prikupljanje potpisa krenulo bez ikakve kalkulacije: „Kad smo ušli u ovu referendumsku inicijativu nismo imali nikakve kalkulacije. Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup dobrog dijela medija i na vrlo ružan način kompletno saborsku lijevu oporbu. Mi smo cijelo vrijeme vodili interes o zdravlju i životu građana, rekao je Raspudić dodajući danje s pokretanjem inicijative znanstveni časopis “The Lancet” objavio kako i cijepljeni prenose zarazu: „Doći će vrijeme kada će se analizirati svačije djelovanje svih ovih mjeseci, ove zadnje dvije godine, a uvjeren sam da će se mnogi posramiti onoga što su činili.“

Nikola Grmoja je podsjetio da je Sinj na čelu s Mostovcem Mirom Buljem jedini grad u Hrvatskoj u koji COVID-potvrde nikada nisu uvedene, ni danas kada je uveden zakon o kažnjavanju. Mnogi su se junačili, mnogi su govorili da su protiv COVID-potvrda, na kraju su kleknuli i morali na njih pristati nakon što je izmijenjen zakon. Ovo nije samo politička pobjeda, ovo je prvenstveno moralna pobjeda, ne nas, nego svih onih koji su bili dio inicijative i koji su nam dali potpis, naglasio je Grmoja.

Marija Selak Raspudić je rekla kako želi prenijeti važnu poruku građanima Hrvatske koji su dali svoje potpise: „Bez obzira što referendum još nije održan, ova inicijativa posredno je već polučila uspjeh kad je završeno prikupljanje potpisa. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su se najavljivale od 4. siječnja, nakon prikupljenih potpisa nisu stupile na snagu i to već vidimo kao prvu pobjeda potpisa koje smo uspjeli prikupiti. Bez obzira kada će se referendum održati, nama je najvažnije ono što je u interesu građana, a to je da se ukinu diskriminatorne, nelogične i protuepidemiološke COVID-potvrde, a ono što treba ostati je zaštita naših najranjivijih skupina građana, testiranje ispred zdravstvenih ustanova i skrbi o starijima i nemoćnima. Prestanimo maltretirati građane, prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, prestanimo trošiti milijune“, rekla je Selak Raspudić.

Most očekuje da će referendumska pitanja proći ocjenu ustavnosti, jer su obrazloženja dobra i detaljna, ustvrdio je Grmoja, a Petrov je pozitivnim ocijenio što će na prebrojavanju potpisa biti prisutni promatrači, ističući da su vladajući, zahvaljujući pritisku javnosti, ovaj put morali popustiti.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj