fbpx

Vijesti:

25. siječnja 2022.

Selak Raspudić: Treba li građane Zagreba pitati o vlastitom smeću ili samo o ideološkom otpadu?

Slobodni govor Marije Selak Raspudić o novom načinu zbrinjavanja otpada u Zagrebu koji predlaže Tomašević

Treba li građane Zagreba pitati o vlastitom smeću ili samo o ideološkom otpadu?

“Najava novog modela prikupljanja i odvoza otpada u Zagrebu pokazala je da je Tomislav Tomašević na dobrom putu da nadmaši doista visoke HDZ-ove standarde u obmanjivačkom načinu upravljanja životima građana”, istaknula je zastupnica.

Rekla je kako u prvom redu Tomašević to čini izborom tajminga kada izmjene stupaju na snagu, pa će se tako novi model zbrinjavanja otpada početi primjenjivati u srpnju.

“Tada većina građana odlazi na godišnji odmor, pa će sigurno, ne samo imati manje volje za pritužbe, nego i praktično proizvoditi manje otpada, a shodno tome, neće biti svjesni koliko ih zapravo košta novi model, dok ne dođe jesen, a onda – pojeo vuk magare. Svaka čast na transparentnosti gradonačelniče!”.

Druga načelna stvar koju je bitno istaknuti, jest da će većinu građana ovaj model zbrinjavanja otpada stajati više od dosadašnjeg.

“Da, ne možemo mi tako malo otpada proizvesti koliko nam oni to skupo mogu naplatiti! Doduše, možete vi pokušati uštedjeti pa u stanu bez balkona i klime na srpanjskim asfaltnim vrućinama tjedan dana udisati miomirise kostiju kotleta i ribljih iznutrica, ako ste uopće bili te sreće da ste ih imali na tanjurima”, rekla je Selak Raspudić

“I tu dolazimo do trećeg problema. U trenutku sve veće inflacije, kada nas u travnju očekuje radikalno poskupljenje plina, cijene struje i hrane lete u nebo, naš se gradonačelnik sjetio dizati cijene komunalnih usluga. Zagovaram zelene politike, osobno se i znanstveno već godinama bavim njima, no živim hrvatsku realnost u kojoj je opravdano pitanje je li baš sada vrijeme za još jedan udar na džep građana pod izlikom ekologije. Mogu li to oni podnijeti? Svaka čast na socijalnoj osjetljivosti gradonačelniče!”, ističe zastupnica Most.

Naravno da svi želimo čišći grad i građane koji savjesno postupaju prema otpadu. Međutim da bismo taj cilj ostvariliprethodno je potrebno uspostaviti sustav u kojem će lanac, a njegov dio je razvrstavanje otpada, biti funkcionalan. Dakle, treba napraviti cjelokupni plan gospodarenja otpadom, sortirnicu i kompostanu, a potom promijeniti društvenu svijest stimulirajućim, a ne kažnjavajućim modelom.

“ Jer ključno je pitanje je li cilj ovih promjena krpati rupe u proračunu zaradom na građanskom nedostatku navike sortiranja ili potaknuti građane da bolje gospodare vlastitim otpadom. Zašto ne bi, za početak, oni koji sortiraju od rujna, a ne manipulativnog srpnja, plaćali manje nego dosad?”

Platforma Možemo pohrlila je građanski preodgajati stanovnike Zagreba. Logično je da oni misle da nam je to potrebno kad su okruženi onima kojima su nepoznate osnove morala i civilizacijskog ponašanja.

“Tako im propagandu kreira osoba koja smatra da je ubijanje katoličkih svećenika karakteristika „dobrih starih vremena“. A što na to kažu Možemovci? Jesu li se možda pokazali principijelnima i raskinuli suradnju s dotičnim? Naravno da nisu! Oni su tek osudili pojavu, a spasili druga. Zatim su jednom drugom izjavom, onom Sandre Benčić o podržavanju vraćanja Trga maršala Tita, pokazali da im „dobra stara vremena“ nisu tek tviteraška omaška, nego dio sustavne politike koja sve više izlazi na vidjelo. No, ako je vjerovati Benčić, oni će o vraćanju Titovog trga pitati i građane Donjeg grada jer im je valjda mišljenje građana važno. Baš lijepo. A što ne biste i o načinu prikupljanja otpada upitali te iste građane? Hajmo gradonačelniče Tomaševiću, jedan savjetodavni referendum o novom prijedlogu prikupljanja otpada! Ta nije valjda da toliko podcjenjujete građane Zagreba da mislite da o vlastitom smeću ne trebaju imati mišljenje, a o ideološkom otpadu žele i moraju odlučivati?!”, zaključuje Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj