fbpx

Vijesti:

11. veljače 2022.

Svađa HDZ-ovca i Bože Petrova u Dnevniku. Petrov: Ovo je talačka kriza

Žestoku raspravu u saboru izazvala je rasprava o Mostovim referendumskim inicijativama “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije”. U Dnevniku HRT-a gostovali su predsjednik Mosta Božo Petrov i HDZ-ovac Josip Borić. Petrov kaže kako što se tiče prebrojavanja potpisa imamo talačku krizu, Borić kaže kako u vladu i institucije ne treba sumnjati te da će brojanje krenuti u što kraćem roku.

Petrov: Imamo pravu talačku krizu

“Najvažnija poruka je da se ne razvodni priča jer vidim kako to ide u sabornici, kako to ide s predstavnicima vladajuće većine, da su građani dali 410.000 potpisa za svaku od referendumskih inicijativa i traže referendum. Sve što vlada nakon toga može napraviti je da u što kraćem roku raspiše referendum, a ne bježati. Mi danas doslovno imamo talačku krizu.

S jedne strane imamo narod, građane, koji su zadovoljili sve uvjete što se tiče referendumske inicijative, pokretanja, Ustava i žele referendum. S druge strane imamo vladu koja bježi od referenduma i bježi od građana. Imamo pravu talačku krizu. Po meni je glavna poruka: Draga vlado, jesu li građani zatražili referendum? Jesu. Vi ste dužni u što kraćem roku propisati referendum. Kraj priče”, istaknuo je Petrov.

Petrov se žalio da ga HDZ-ovac provocira, rekao i da su vladajući “besprizorno lagali u saboru”

Petrov je na pitanje je li prisustvo promatrača kod prebrojavanja potpisa jamstvo da će sve biti u redu odgovorio protupitanjem zašto treba biti oduševljen kada se napravi nešto normalno.

“Zar danas živimo u društvu u kojem ja trebam izraziti oduševljenje ako se dogodi jedna normalna stvar? Sve ove sitne provokacije koje kolega Borić iznosi mene ne diraju. Želim upozoriti i javnost i vladu, vlada je tražila vrlo nervozno u trenutku kada smo skupili potpise da mi donesemo potpise na Trg sv. Marka, i da ne treba njima nikakvo povjerenstvo, Malenica i Plenković će prebrojavati zajedno s nama i to u roku od 3 dana. Mi smo u 30 dana s desetak volontera prebrojali potpise, izbrisali sve netočne potpise i dali ih vladi.

Danas vlada na sve moguće načine skupa s vladajućom većinom u saboru pokušava razvodniti i odgoditi priču. Oni su ti koji pišu procedure, oni su ti koji sutra na glasovanju mogu reći vladi da u razumnom roku od 30 dana prebroji, jer smo i mi u tom roku uspjeli prebrojati, i dati građanima referendum. Očito s nizom besprizornih laži danas u saboru pokušavaju razvodniti priču do četvrtog mjeseca i ukinuti covid-potvrde”, rekao je Petrov.

Petrov: Kad se dogodi referendum, brišu se covid-potvrde i sve odluke Stožera

“Covid-potvrde će biti ukinute. Jedna od laži, za koju ja nažalost moram reći da su se dogodile od strane vladajuće većine danas u sabornici, da kažu mi ćemo odlučivati ako prođe referendum, što će biti covid-potvrdama. Netočno. Kada se dogodi referendum, brišu se covid-potvrde, ali ne samo covid-potvrde. Resetira se ovakav Stožer civilne zaštite, brišu se sve odluke Stožera civilne zaštite i donosi se dvotrećinsko glasanje u sabor kad se pokušavaju ograničiti temeljna ljudska prava i slobode”, dodao je Petrov.

Borić je upitan može li reći kada će krenuti prebrojavanje rekao da može reći ono što svi u vladajućoj koaliciji kažu.

“Sutra nakon donošenja zaključka sabora upućujemo to na odluku Vladi, odluku Vlada mora donijeti u što bržem roku i nakon toga kreće prebrojavanje. Na njima je, a ja vjerujem da će to napraviti jer ne postoji niti jedna razlog kad smo stavili i promatrače kojima Most očito opet ne vjeruje, jer cijelo vrijeme sumnja. Može se to napraviti ako treba i u mjesec dana, ali to neka Vlada odredi, ne mogu ja to reći”, rekao je Borić.

“Oni ako žele sutra mogu definirati rok od 30 dana, no oni ne žele definirati rok. Mislim da nam je svima jasno o čemu se ovdje radi”, zaključio je Petrov.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj