fbpx

Vijesti:

22. ožujka 2022.

Selak Raspudić: Najviše zabrinjava da se dvije godine obnova nije dogodila

Članica kluba Mosta, nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić, danas je upozorila da i dvije godine nakon razornog potresa u Zagrebu nema obnove upozorivši da bi se ona, zbog inflacije i poremećaja na svjetskom tržištu, mogla otkazati na dulje vrijeme.

“Nije riječ samo o usporavanju procesa, nego moguće i o uništavanju ili otkazivanju cijele obnove za neko dulje vrijeme”, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Smatra da se treba ubrzati postupak javne nabave

Da bi se obnova počela, smatra da treba ubrzati postupak javne nabave. Stoga nedopustivim ocjenjuje da, nakon što se toliko čekao program mjera, i dalje postoji problem s adekvatnim cijenama i propada nekoliko javnih natječaja.

“Ako javni natječaji propadaju, onda treba vidjeti jesu li naše cijene doista prilagođene trenutnom stanju na tržištu i korigirati ih, a ne čekati desetu javnu nabavu na koju se možda nitko neće javiti”, dodala je.

Osim toga, dodala je, treba promijeniti i to što se dugo čeka na stručnjake da bi ocijenili projekte koji su se već prijavili u procesu samoobnove te dodala da vlast treba osigurati da stručnjaci budu spremni na vrijeme da obnova bude brža, a obnova cjelovita.

Građani nemaju novca za obnovu svoje nekretnine

Navela je kako mnogi građani nemaju novca za cjelovitu obnovu svoje nekretnine zbog čega vjerojatno neće ni pristupiti konstrukcijskoj obnovi te dodala kako takva obnova iz sredstava Fonda solidarnosti EU ide samo prema vraćanju građevina u postojeće stanje.

Stoga su nam, rekla je, potrebna dodatna novčana sredstva kako bi se građevine nadogradile prema suvremenim standardima i tako postale otporne na potrese.

Selak Raspudić drži i kako je, uz sporost obnove, osnovni problem upravljačka kriza. Također, upozorila je na “neprovediv Zakon o obnovi koji nije olakšao procese i pokazao se neuspjelim eksperimentom jer i danas koči i onemogućava obnovu”.

Dolaskom Paladine obnova se neće ubrzati

Odgovarajući na pitanje kakva su joj očekivanja od novog ministra prostornog uređenja i graditeljstva Ivana Paladine, rekla da se njegovim dolaskom obnova ne može ubrzati jer treba proći veliko vrijeme da bi se uputio u sve procese koje je, osim toga, naslijedio od ministra Darka Horvata koji je trenutno pod istragom zbog malverzacija i namještanja natječaja.

“Ako će ići revidirati sve te procese, trebat će mu još više vremena. Ako će ih nastaviti, bojim se da će nastaviti korupciju koja je povezana s obnovom”, upozorila je.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj