fbpx
2. kolovoza 2022.

Most Velika Gorica o nestalim dodatnim sredstvima za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Velikoj Gorici

Most Velika Gorica ovim putem izražava nezadovoljstvo i zabrinutost netransparentnim poslovanjem Gradskog Stambenog Gospodarstva Velike Gorice (GSGVG) i poziva odgovorne u upravi GSGVG-a uključujući i jedinog člana Skupštine trgovačkog društva GSGVG gradonačelnika Ačkara ispitati zakonitost poslovanja GSGVG-a.

Naime potaknuti nezadovoljstvom predstavnika stanara gđe Baumgertner te g. Kelemovića prepoznali smo izostanak komunikacije i odgovaranja GSGVG-a na dopise o troškovima obnove višestambenih zgrada u Velikoj Gorici spomenutih predstavnika stanara.

Zabrinjava višemilijunska razlika u ukupnoj vrijednosti radova energetske obnove višestambenih zgrada između ispostavljene dokumentacije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ( u nastavku Ministarstvo) te dokumentacije koju je GSGVG ispostavio predstavnicima stanara.

U odgovoru GSGVG-a stoji kako su dodatna sredstva u visini od 24% ukupne vrijednosti radova, u najvećoj mjeri isplaćena na račune projekata obnove višestambenih zgrada o čemu predstavnici stanara nemaju dokaze, niti mogu ući u trag tim sredstvima.

Naime iz dokumentacije koju je GSGVG službeno uručio predstavniku stanara višestambene zgrade na adresu Kralja Dmitra Zvonimira, g. Kelemoviću vidljivo je kako je planirani trošak energetske obnove zgrade iznosio približno 7 milijuna HRK, a iz dokumentacije koju je na moj zahtjev poslalo Ministarstvo vidljivo je kako je ukupni trošak koji GSGVG želi naplatiti za energetsku obnovu ove zgrade skoro 11 mil. HRK. Na opetovane zahtjeve g. Kelemovića, predstavnika stanara, za podatcima o naplaćenim računima za učinjene poslove na energ.obnovi iz GSGVG-a od navodnih 11 mil. HRK nije bilo odgovora.

Gdje je nastalo ili nastalo još skoro 4 mil.HRK troškova?

Nadalje, za potrebe provedbe energetske obnove stanari Zvonimirove podigli su kredit koji s kamatama iznosi nešto više od 4 mil.kuna za troškove energetske obnove zgrade koji plaćaju već pune 4 godine, na prethodno utvrđeni iznos radova od skoro 7 mil. HRK.
Radovi su davno dovršeni, prema riječima stanara, kao i programu izvanrednog održavanja koštali su manje od 7 mil. HRK, a stanari sudjeluju u ukupnom trošku, nažalost s više od 60 posto udjela, umjesto obećanih 16 posto udjela.
Gdje je nestala financijska potpora Ministarstva te obećano sufinanciranje u udjelu od 84posto?

Ako je tako napravljen obračun za svih 16 zgrada koje su tada bile u obnovi a vrijednost iznosi nešto preko 60.000.000. kn postavlja se pitanje gdje je završilo 50.000.000.kn.

Pozivamo i druge vlasnike i suvlasnike stanova u energetski obnovljenim višestambenim zgradama preispitati vlastito poslovanje s GSGVG-om.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj